"В медиите се тиражират лъжи, че се предвижда масово презастрояване,

...
"В медиите се тиражират лъжи, че се предвижда масово презастрояване,
Коментари Харесай

Напрежение край морето заради планове за ново застрояване

"В медиите се тиражират неистини, че се планува всеобщо презастрояване, че има Общ устройствен план, който ще съсипе цялото Черноморие. Това няма да се случи! Хората са гневни и афектирани, че тяхната дума не се чува към този момент 10 години ", сподели кметът на Царево инж. Георги Лапчев по Би Ти Ви.

Опитите на община Царево да има настоящ Общ устройствен план са от повече от 10 години.

Според отчет, оповестен на страницата на Министерството на околната среда и водите, опциите за застрояване в община Царево се усилват.
Промени в общия организационен проект на община Царево плануват нови 83 хектара от естествен парк "Странджа " да бъдат застроени.

Според природозащитници новите урбанизирани територии ще са по-малко по отношение на остарелия проект, само че и за тях са нужни нови пътища, ток и вода, а те не са планувани в плана за изменение на проекта.

Докладът е отворен за разискване до 4 май. Няколко дни преди този момент в Синеморец приготвят митинг на 1 май с блокиране на моста над река Велека.

За поданици на Синеморец най-скандално е плануваното застрояване на местността "Поляните ", откъдето се разкрива панорама към морския бряг и устието на река Велека. По тази причина се обмисля и митинг.

Най-драстично се усилват зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната линия на общината (22%).
Това демонстрира отчетът на Министерството на околната среда и водите - Доклад за оценка на степента на влияние върху предпазени зони (ДОСВ) на Изменението на Общ организационен проект на община Царево.

Близо седем пъти се усилват вилните територии, нарастват и ваканционните селища, площта на къмпингите се усилва десетократно.

Увеличаването на урбанизираните територии е главно за сметка на неизползваеми съществуващи селскостопански дворове и част от животновъдните ферми, както и на неизползваеми земеделските територии, се показва в отчета.

В екооценката се твърди още, че устройствените зони и режимите за застрояване са с понижени параметри за компактност на застрояване и повишени условия към озеленяване с висока растителност, наложително от локални присъщи типове.

Планът планува още строителството в новите зони да бъде най-вече ниско за вили, хотели и къмпинги.

В обсега на проекта попадат всички 13 обитаеми места на територията на общината, от които два града – Царево и Ахтопол и 11 села - Лозенец, Варвара, Синеморец, Резово, Кости, Българи, Бродилово, Изгрев, Велика, Фазаново и Кондолово.

В границите на община Царево попадат четири предпазени зони част от екологичната мрежа "Натура 2000 ", свързани с опазването на дивите птици, на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

За устройствената зона в местността "Поляните ", проектът планува плътно уголемение на север с режим на вилна зона. Планирани са и две огромни вилни зони на юг. Предвижда се да има и регламентиран къмпинг в местността "Бутамята ". Предлага се регламентиране на ромския квартал, зародил стихийно западно от селото.

Отпадат също урбанизираните зони северно и западно от Варвара, както и вилна зона югоизточно от селото в местността "Гората ".Новото вилно застрояване е концентрирано в част от местностите "Гробищата " и "Поста ". При метода от север се предлага зона за къмпинг - за каравани и палатки.

Къмпинг "Делфин " се резервира с малко уголемение в землището на Ахтопол. Единствено в Ахтопол урбанизираните територии понижават. Местността "Лозята " се предлага като вилна зона.

Защитена зона "Странджа " едно от най-важните места в България от голяма важност за Европейския съюз за 15 застрашени типове птици, измежду които черен щъркел, египетски лешояд, разнообразни типове орли и така нататък Експертите, изготвили екооценката, не чакат значително нарушение на естествените местообитания, гори, ливади и пасища вследствие реализацията на промените в Общ устройствен план на Царево.

Предстои утвърждение на отчета от Експертния съвет към Министерство на околната среда и водите и издаване на заповед от министъра на екологията за утвърждението му. Заповедта предстои на обжалване.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР