В медиите се появи информация, че закон ще задължава банките

...
В медиите се появи информация, че закон ще задължава банките
Коментари Харесай

Емил Хърсев обясни кое налага банките да привикват клиентите си веднъж годишно

В медиите се появи информация, че закон ще задължава банките да привикват клиентите си най-малко един път годишно.

„ Това е следващата стъпка към внедряването на полицейщината в банките. Нещо, на което самите банки се пробват да противодействат. Световната наклонност обаче е такава. Непрекъснато се постановат бюрократични условия на финансовите институции”, изясни пред bTV финансистът Емил Хърсев.

Той посочи, че става въпрос за идентификация на клиента и не е наложително тя да е физическа. Може да бъде с помощта и на телекомуникационните технологии.

„ Вече се изисква от финансовите институции от време на време да актуализират информацията за клиентите. Хипотезата зад претекстовете е, че някои от сметките, които нямат огромна интензивност, евентуално се употребяват за укриване на покупко-продажби на трети лица”, изясни още Хърсев.

На въпрос дали след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите има някакъв риск от тегленето на заеми с непознати персонални данни, той разяснява, че такава заплаха няма, защото тегленето на заем без предварителна идентификация на клиента няма, даже и при бързите заеми.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР