В медиите се появи документ, за който се твърди, че

...
В медиите се появи документ, за който се твърди, че
Коментари Харесай

Експерти: Още служебното правителство имаше амбицията да подготви закон във връзка с „Магнитски”

В медиите се появи документ, за който се твърди, че е законопроект на ръководещата партия и съставлява българският вид на закона „ Магнитски”. Той планува основаването на нов държавен орган, който да пази националната ни сигурност. Идеята е отпред да застане вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Документът разбуни духовете в обединението.

„ Още служебното държавно управление предходната година, откакто бяха оповестени наказания против български жители и юридически лица, имаше упоритостта да приготви закон, с който да уредят последствията от наложените санкции”, разяснява преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова пред Нова нюз.

„ Оттогава, както и в този момент се схваща, има старания да се сътвори закон. В този смисъл – тук не сме сюрпризирани. Изненадани сме от метода, по който някакви чернови се появяват през депутат, който пък сподели че и други народни представители са получили този текст”, сподели още тя.

Става въпрос за законопроекта, направен във Финансовото министерство, за който първи Епицентър. бг писа и разгласява целия му текст. Според него властта ще брани финансовата и икономическа система с ексклузивен орган, който ще прави наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.
Министърът на финансите ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи.
Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от тези действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.
Освен това в проектозакона се планува да има Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

" Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият лист " Магнитски " имахме дупка в законодателството и нямаше по какъв начин да защитим съответно държавните компании и институции. Поехме ангажимент тази празнина да бъде запълнена, призна след съвещанието на Министерски съвет в петък вицепремиерът Асен Василев. В работната група по съставянето му вземат участие: представители на Министерство на правораздаването, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите.

Според доцент Киселова първо би трябвало да се реши политически дали е належащо да има напълно нов закон и дали би трябвало да има нормативна уредба на последствията. „ Едва откакто се реши този въпрос би трябвало да се търсят пътищата, с цел да се защитят ползите на страната и общините”, добави Киселова.

„ След като бяха наложени наказания на някои физически и юридически лица, стартира самодейност за използване на клаузите на този закон по отношение на българското законодателство, тъй като те не са директно приложими”, изясни икономистът Юлиан Войнов.

По думите му по време на краткотрайните държавни управления е имало инструкции към банките да не обслужват избрани физически лица и да не вършат преводи. „ Това сътвори колизия с българското законодателство. Явно това е предпоставката да се стартира този процес”, сподели още той.

„ Това, което видяхме като драфт, по никакъв метод не е проектозакон, който е тръгнал към Министерския съвет и Народното събрание, а просто работа на някаква работна група, която е тръгнала да пренаписва истинския вид на „ Магнитски”. Стигнали са до някакъв стадий, не са получили политическа поддръжка и може би това е повода да изтече толкоз рано”, счита Войнов.

Целия диалог гледайте във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР