“В “Майчин дом имах шанс да говоря не само с

...
“В “Майчин дом имах шанс да говоря не само с
Коментари Харесай

Директорът на СЗО: Грижата за майките и децата в „Майчин дом” е на изключително високо ниво

“В “Майчин дом ” имах късмет да приказвам освен с лекари, само че и с майки. Те са извънредно удовлетворени от здравните грижи и отношението на екипа на болничното заведение. Щастливи са и това се чете по усмивките им. Радостен съм, че видях подобен професионализъм и толкоз високо равнище на грижите за майките и бебета в България. ”, сподели по време на визитата си в “Майчин дом ” генералният шеф на Световната здравна организация Н. Пр. доктор Тедрос Гебрейесус.

Днешната аудиенция на представители на СЗО и Министерство на здравеопазването в най-голямата аушеро-гинекологична болница у нас е част от формалното посещаване в България на генералният шеф на Световната здравна организация. В делегацията участваха още Мишел Боко, Помощник общоприет шеф за външните връзки на СЗО, госпожа Деяна Костадинова, непрекъснат представител на Република България към службата на Организация на обединените нации, госпожа Жени Начева, заместник-министър на опазването на здравето и други представители от двете институции.

“Аз и моят екип избрахме да посетим „ Майчин дом “, тъй като това е една от най-старите лечебни заведения в България и продължава да бъде най-хубавата болница в майчината и детската грижа. А майчиното и детското здраве са един от главните цели на СЗО. Дойдох тук и видях брилянтната работа на болничното заведение и съм впечатлен от това, което се случва. ”, добави в края на визитата си доктор Тедрос Гебрейесус.

В “Майчин дом ” делегацията посети основните отделения за родова и послеродова грижа. “Световната здравна организация интензивно работи по новия си справочник за вярно протичане на естественото раждане и грижата за дамите в този миг. “ “Майчин дом ” е напълно в синхрон с рекомендациите на СЗО и те са интегрирани в работата на експертите от години. Целият ни екип е благополучен, че имахме опция да посрещнем делегацията и че доктор Тедрос Гебрейесус персонално се убеди във високото равнище на професионализъм тук. ”, показа доцент доктор Иван Костов, изпълнителен шеф на “Майчин дом ”, след визитата.

Наръчникът на организацията цели да се понижат инвазивните интервенции и интервенции без действителна здравна нужда, с цел да може раждането да се приближи оптимално до естествения му ход, както и да се даде независимост на дамите да преживеят раждането, водени от личните си инстинкти.

Д-р Тедрос Гебрейесус означи, че у нас към момента има висок % на цезаровите разрези, което се дължи освен на затрудненията, само че и на персоналния избор на дамите.

“След като разбираем на родилките вероятните затруднения при секцио и им представим позитивите на естественото раждане, постоянно съумяваме да ги убедим, че за тях е по-добре да се откажат от интервенцията ”, описаха лекари от болничното заведение пред делегация.

В “Майчин дом ” доктор Тедрос Гебрейесус посети родилна зала, където видя, че родилките разполагат със независима стая, в която могат да преживеят умерено и пълноценно първия стадий на раждането. При нискорискова бременност се позволява на дамите да се хранят или да одобряват течности, тъкмо както поучава СЗО.

Д-р Тедрос Гебрейесус беседва и с няколко майки в послеродовата клиника, които му описаха за усещанията си от болничното заведение. Той се убеди персонално, че в послеродавата клиника се дава опция на майката да бъде с детето си през първите дни след раждането, като са дружно в една и съща стая, както организацията предлага.

В болничното заведение се извършват и останалите препоръки на СЗО, свързани с отпадането на правилото, че разкритието на родилния канал би трябвало да е с по 1 см на час, потреблението на лекарства за стимулиране на раждането и понижаване на продължителността му, измерването на таза и рекомендациите за секцио, опцията за избор на средствата за обезболяване, както и за контакта кожа в кожа незабавно след раждането.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР