В матурата по български език за седмокласниците имаше формално неуместен

...
В матурата по български език за седмокласниците имаше формално неуместен
Коментари Харесай

Вълчев: Няма да има ощетени седмокласници заради спорната задача

" В матурата по български език за седмокласниците имаше официално неудобен текст, само че нямаше неточност. Нито един възпитаник няма да бъде ощетен. " Така разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев проблема със противоречивата задача от изпита, за който през вчерашния ден признаха от МОН.

Пред bTV просветителният министър изясни, че се е позволило да има несъответствуваща задача поради дребния брой на специалистите, които авансово гледат изпитните материали. Не сме застраховани от такива случаи, уточни той, само че добави, че се работи за възстановяване на организацията и тази година материалите са били прегледани от един специалист повече.

Той уточни, че макар че инспекцията на материалите се прави от най-хубавите експерти езиковеди от Българска академия на науките и Софийския университет, са вероятни сходни недомислици.

Вълчев увери, че изискването на задачата не е целяло да подведе учениците, само че даже тези, които са отбелязали словосъчетанието " елементарно позволен " като неточност, ще получат точка и няма да бъдат ощетени.

Запитан по какъв начин прави оценка резултатите от матурите на дванадесетокласниците, министърът съобщи, че не си е правел илюзии, че ще има усъвършенстване. Забелязвала се същата тревожна наклонност - учениците могат да четат текстовете, само че мъчно ги осмислят.

Вълчев бе безапелационен, че не може да се приказва за историческо дъно във връзка с резултатите. Разликите са в границите на статистическите отклонения, изясни той.

По отношение на матурата по британски език той се съгласи, че тази година тя е била по-трудна. Според него междинната оценка 4,50-5 е по-достоверна от резултатите от предходните години, когато 60-70% са били отлични, а това не било обикновено съгласно Вълчев.

Министърът изясни, че не се е стигнало до преразглеждане на матурата, както упорстваха зрелостниците, тъй като специалистите са решили, че няма неточности.

Относно резултатите след 4. клас той акцентира, че съгласно интернационалните изследвания българчетата означават доста положителни резултати по четивна просветеност, само че остават на доста задни позиция по функционална просветеност.

По въпроса с висшето обучение Вълчев изясни, че се работи за стесняване на приема. Той посочи, че за 4 години държавното финансиране на приема за " магистър " след " бакалавър " е било понижено от 58 000 на 43 000 души, като се прави преструктуриране към професионалните посоки, където се чака дефицит.

Той призна, че броят на студентите също понижава, което било изключително осезаемо при частните университети. Там не редуцираме приема, само че броят на признатите студенти отново понижава, защото влизат по-малки випуски, изясни просветният министър.

Вълчев съобщи, че ще има мораториум върху разкриването и преобразуването на нови ВУЗ-ове, ако се одобри препоръчаният Закон за изменение и допълнение на Закона за държавното обучение. Това обаче щяло да бъде краткотрайна мярка до приемането на Национална карта.

Ако търсенето на висше обучение е рационално, ще забележим че специалностите, които изискват инженерно-техническо обучение, ще бъдат с максимален растеж на приходите, защото там ще има максимален дефицит на пазара на труда, предвижда министърът. Той призна, че се чака всеобщ дефицит на експерти във всички браншове, като максимален ще бъде този на педагогичен и земеделски специалисти, както и тези с инженерно-техническо обучение.

Вълчев бе безапелационен, че университетите ще останат самостоятелни във връзка с академичното, финансовото и административното ръководство, само че ще си " партнират " с МОН в стратегическото ръководство. Целта била да се подтикват да влагат в научно-изследователска активност и да вземат участие в европейски академични мрежи. Висшите учебни заведения, които се включат в тях, ще бъдат конкурентни на европейските университети, уверен е Вълчев. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР