В машинния протокол няма как да има грешка. В това

...
В машинния протокол няма как да има грешка. В това
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: В машинния протокол няма как да има грешка

В машинния протокол няма по какъв начин да има неточност. В това увери ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейков в утринния блок на Българска национална телевизия.

Данните от машинното гласоподаване се записват във флаш паметта, което се показва в изчислителния пункт и се трансферират от това устройство към системата, с която работи потребителят, изясни Нейкова. 
 ЦИК поръчва машините за вота по процедура без авансово съобщение ЦИК поръчва машините за вота по процедура без авансово съобщение
ЦИК ще употребява процедурата " договаряне без авансово съобщение ", с цел да получи спомагателните машини за гласоподаване на изборите на 1...

Тя посочи, че е извършен добър тест за сигурността на машинното гласоподаване, като ЦИК ще вземе решение за контролно броене на разписките и за предварителните парламентарни избори. Нейкова открои  частичните локални избори в община Благоевград и село Ясен, къде преброяването на контролните разписки дали добър тест за сигурността на машинното гласоподаване.

За хеш кодовете, Нейкова означи, че с измененията в Изборния кодекс СИК преди началото на гласуването би трябвало да отпечатат систематична квитанция. В долната част на разписката има систематичен хеш. Когато кодовете подхождат машината работи със сертифицираната версия на софтуера, уточни тя.  Ако има разминаване би трябвало да се уведоми РИК и ЦИК, с цел да се вземе решение дали да се организира гласоподаване. Ако кодът е друг, с конкректната машина не би трябвало да се гласоподава, акцентира Камелия Нейкова.

По думите ѝ смарт картите служат за активиране на машината  за гласоподаване, само че не и за нейното манипулиране. Машините нямат интернет връзка и в случай че има опити за хакване би било доста мъчно да се манипулират. С флаш паметите не може да се извърши някакво корист, тъй като са пломбирани, увери ръководителят на ЦИК. 

В края на изборния ден, когато завършва СИК се отпечатва заключителен протокол. Протоколът съдържа данните от машинното гласоподаване и е неразделна част от протокола на СИК. Всяка секция ще бъде подсигурена с хартиени бюлетини. 

Избирателите могат да поддават сигнали, само че първо би трябвало да се обръщат към РИК.
 Камелия Нейкова: Около 15 750 000 лева ще костват изборите, дружно с доставката на още 1 500 машини Камелия Нейкова: Около 15 750 000 лева ще костват изборите, дружно с доставката на още 1 500 машини
Около 15 750 000 лева ще костват изборите дружно с доставката на още 1500 машини. Това разгласи пред Българска национална телевизия ръководителят на Централната...

Нейкова счита, че нямало задоволително време за образование на Секционните изборни комисии. Тя се надява РИК да са обучили задоволително добре СИК, с цел да нямат проблеми и усложнения.

СИК не може да взема решение за хартиеното гласоподаване. Ако има догадка за прекратяване на машинното гласоподаване, СИК би трябвало да уведоми РИК, тя от своя страна ЦИК и единствено последният може да вземе решение за прекратяване на машините и прекосяване към хартиено гласоподаване. Камелия Нейкова се надява да няма такива случаи, само че не ги изключва.

Хората, които не виждат, могат да гласоподават с компаньон. ЦИК ще излезе през днешния ден с решение по какъв начин ще се осъществя видеозаснемането. По време на стерилизация на изборното помещение не се прекъсва изборното гласоподаване.

Камелия Нейкова не се тормози от бойкот и анулиране на вота, само че чака да има недобронамереност. Според нея хората ще упражнят гласа си, с цел да може изборите да бъдат извършени по един спокоен метод и без напрежение.

За гласуването в чужбина, Нейкова регистрира, че в 511 секции ще се гласоподава единствено в хартия и в 273 с машини. Общо машините за гласоподаване в чужбина са 421. Всички машини за гласоподаване са доставени към дипломатическите и консулски представителства, уточни тя. Задължение на „ Сиела Норма “ е да обезпечи механически екипи, с цел да бъде обезпечена техническата поддръжка на машините, добави Камелия Нейкова.
 Камелия Нейкова зове: Машинното гласоподаване да не се обрича на неуспех, преди ЦИК да стартира работа Камелия Нейкова зове: Машинното гласоподаване да не се обрича на неуспех, преди ЦИК да стартира работа
Машинното гласоподаване е положително решение, то крие своите опасности, само че има организационни и механически проблеми, които би трябвало да намерят своет...

Прочетете още по тематиката:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР