В Мъртво море има потоци от чиста вода и в

...
В Мъртво море има потоци от чиста вода и в
Коментари Харесай

Мъртво море се оказа пълно с живот

В Мъртво море има потоци от чиста вода и в тях живеят най-различни организми. Това изобретение е направено от учени от Университета на Бен-Гурион в Израел, оповестява LiveScience. Те са водени от проф. Джонатан Ларон, който за първи път съумя да доближи дъното на един от най-солените водоеми на нашата планета.

Мъртво море е ситуирано на 420 метра под морското ниво и има повърхност от към 1020 квадратни километра. Съдържанието на сол във водата доближава до 330 грама на литър вода (за съпоставяне солеността на Черно море е към 17 грама на литър). Мъртво море е дълго към 76 километра и необятно 18 километра, като най-дълбоката точка е на 380 метра. На пръв взор в него не е допустимо да съществува живот. На Земята има доста малко живи същества способни да живеят в такава среда. До този миг в Мъртво море бяха откривани единствено микроорганизми, като да вземем за пример вируси и антични мкроби, родствени на бактериите археи.

Сега обаче учените са разкрили, че прясна вода постъпва в Мъртво море от кратери в долната му част, с диаметър от към 15 и дълбочина от 20 метра. Израелските учени открили, че тези източници образуват същински реки, течащи по дъното на соленото море. Дължината на тези потоци е стотици метри, а дълбочината доближава до 30 метра.

Този подводен свят е доста гъсто обитаем, разяснява Дани Йонеску от немския институт за морска микробиология " Макс Планк ", учещ Мъртво море дружно с израелските си сътрудници. " Въпреки че няма риба има килим от микроорганизми, които покриват дъното на морето. Там има огромен брой типове ", добавя Йонеску.

Учените ще продължат проучванията, които са доста значими, тъй като през последните години равнището на Мъртво море непрекъснато понижава - с към 1 метър на година. Причината за това се крие в икономическите действия на индивида: извличане на лечебна сол и отклонение на водите на река Йордан, която се влива в морето.

По-рано през мъртвите морски води са открити единствено дребни обекти, като да вземем за пример вируси, бактерии и остарели, свързани с бактерии - археите.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР