В Малта има нещо гнило. Това пролича ясно покрай убийството

...
В Малта има нещо гнило. Това пролича ясно покрай убийството
Коментари Харесай

Време е ЕС да постави Малта под лупа

В Малта има нещо гнило. Това пролича ясно около убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, написа Бернд Ригерт в коментар за " Дойче веле ". Според него, Европейски Съюз не трябва просто да се възмущава. Брюксел е задължен да предприеме нещо.

Недоверието към полицията и политиците, както и към другите представители на страната е необятно публикувано измежду 400-хилядното население на дребна Малта. Демонстрираха го митингите в края на предходната седмица, проведени в памет на убитата проверяваща журналистка Дафне Каруана Галиция. Едно от основните настоявания на стачкуващите гласеше: шефът на полицията би трябвало да бъде заменен. Самата Дафне Каруана Галиция години наред твърдеше, че Малта е затънала в блатото на корупцията и побратимяването сред мафия, политика и стопанска система. " Мошеници има на всички места ", пишеше тя в своя блог.

Все още не се знае кой стои зад бомбеното нападение против журналистката. Освен самите малтийци, в това време и редица политици от Европейски Съюз към този момент не имат вяра, че истината за убийството и неговите уредници в миналото ще излезе на бял свят. Малта няма задоволително сили сама да се оправи с тази задача, сподели фракционният водач на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, съгласно който страната има потребност от едно без значение европейско следствие. Да, малтийският министър председател Джоузеф Мускат помоли за помощ профилирани служби от Холандия, Англия и Съединени американски щати и разгласи един милион евро заплащане, само че част от депутатите в Европарламента считат, че това не е задоволително. Зелените да вземем за пример упорстват за оставката на лейбъристкото държавно управление на Мускат. Прекалено доста са обвързаностите, считат те.

Откакто през 1964 година получи самостоятелност от Англия, Малта се ръководи или от консерваторите, или от лейбъристите. И двете партии са тясно свързани с огромните водещи семейства на острова. От своя страна полицията, правораздаването и стопанската система са тясно преплетени между тях по партийна и фамилна линия. Икономическите триумфи на Малта, изключително след присъединението ѝ към Европейски Съюз, се дължат основно на туризма, на финансовите услуги, на схемите за икономисване на налози, на фирмите-пощенски кутии и на онлайн-хазарта. Страната възнамерява да навлезе и в издаването и управляването на криптовалути като Биткойн.

Блогът на Галиция беше най-четената медия в Малта

Убитата журналистка поредно атакуваше мафиотските структури в своята татковина. И въобще не пестеше рецензии на държавното управление, нито пък на опозицията. Както сегашният министър председател, по този начин и водачът на опозицията напряко я обсипваха с искове за опровержения. В своя блог, който беше и най-четената медия на острова, от време на време в тривиален жанр и без надлежни доказателства тя атакуваше шуробаджанащината в процъфтяваща Малта. Но даже единствено част от обвиняванията ѝ да дават отговор на истината, ситуацията е доста неприятно.

 Минута безмълвие за Дафне Каруана Галиция в Европарламента.
© Christian Hartmann, Reuters

Минута безмълвие за Дафне Каруана Галиция в Европарламента.

Чудовищното нападение против журналистката, против свободата на словото, а в следствие - и против сърцевината на европейските полезности, неизбежно повдига въпроса дали Малта е правова страна, която може сама да се излекува от болестта си. На този въпрос е доста мъчно да се отговори. И въпреки всичко: Европейски Съюз е задължен да подхване най-малко кардинален разговор с ръководещите в Малта, с цел да обясни дали там се съблюдават главните правила при следствието, правосъдното гонене и опазването на главните права.

И още: Евросъюзът незабавно би трябвало да ревизира каква е личната му отговорност за съмнителния бизнес-модел на дребната страна. Не е загадка, че Малта като данъчен оазис предлага дебела сянка на 70 000 компании от целия свят, които съвсем не заплащат налози на острова. Съвсем неотдавна Европейският парламент разгласява резултатите от свое изследване, което открива, че Малта отхвърля да сътрудничи в следствието на съмнителни действия на офшорни компании. И не е единствено Малта. Според същото изследване, Англия, Кипър, Латвия, Естония и Ирландия също са " данъчни оазиси ", които поддържат тесни връзки със съмнителни фондации и компании от Панама.

Нека Европейски Съюз вземе Малта под лупа!

Убитата журналистка Дафне Каруана Галиция съществено се занимаваше и с така наречените Панама Пейпърс. За брачната половинка на премиера Мускат се твърдеше, че е разкрила сметка в Панама (която апропо, съгласно Галиция, била предопределена и за подкупите, платени от Азербайджан против позволение за откриването на азербайджанска банка в Малта), а за водача на опозицията в Народното събрание Адриан Делия - че е укривал налози във Англия. Огромният пазар за финансови услуги в Малта е единствено част от цялата омрежена система. Според Дафне Каруана Галиция, в големия миризлив пакет влизали още прането на пари, търговията с опиати, проституцията и укриването на налози. Журналистката не се боеше от спорове. А в този момент фамилията ѝ има намерение да продължи нейното дело.

Нека Европейски Съюз сложи Малта под лупа! За момента Брюксел не е в положение да реализира нищо принудително, само че може най-малко да упражни солиден напън върху ръководещите. Защото на карта е заложено доверието към целия Евросъюз. И той не трябва умишлено да извръща глава, когато става дума за Малта, а в това време да упорства за правова страна пред своенравното държавно управление в Полша и пред параноичния маджарски министър председател Орбан.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР