В малкото селище Кириат Яарим в Израел пандемията на теория

...
В малкото селище Кириат Яарим в Израел пандемията на теория
Коментари Харесай

Селцето, в което пандемията на практика приключи

 В дребното населено място Кириат Яарим в Израел пандемията на доктрина завършва. Там беше имунизиран с втора ваксина и последният гражданин на селището. Ще отворят учебните заведения. Ще отпаднат рестриктивните мерки, свързани с локдауна. Отново ще могат да се организират сватби и молебствия в храмовете.

Кириат Яарим е упоменат 13 пъти в Библията. Само Йерусалим е споменаван повече. Историята ни е любопитна. При една от борбите, по времето даже преди строителството на Първия храм, филистимците отмъкват като плячка Кивота на завета. Но този заветен за евреите знак не им носи нищо положително. Само несгоди. Решават да го върнат на евреите. Предаването му става навръх това място - в подножието на Йерусалим. Тогава това е бил пътят от морето към Свещения град и всички богомолци са минавали през нашето населено място. Сега сме град с 12 хилядно население, само че бързо се разрастваме “, споделя за БНР кметът на Кириат Яарим Ицхак Равиц.

Как се получи по този начин, че от населено място, водещо класацията на инфектирани от ковид по време на втората вълна, в този момент Кириат Яарим се трансформира в първия град в света, където е приключила имунизацията на всички подлежащи на имунизиране?

" От началото на епидемията решехме, че кметството не би трябвало да бъде единствено наблюдаващ, а деен участник в битката с пандемията. Постигнахме триумфи, с каквито даже страната ни не може да се похвали. Когато разбрахме, че има доста инфектирани от вируса, направихме собствен локдаун. Ние се познаваме и нямаше по какъв начин някой да не съблюдава ограниченията. Преди да станем първият град в света, преодолял пандемията, сме първото населено място в Израел, което за един ден съумя да направи проби за Covid-19 на всичките си 12 хиляди поданици. Открихме безсимптомните носители на болестта и ги изолирахме. За по-малко от месец успяхме да имунизираме всички, които подлежат на имунизация. Като локална власт сме виновни за здравото положение на нашите поданици, а болничните каси са единствено изпълнителите “, прецизира кметът Равиц.

" Ние сме религиозно населено място и в медиите има стандарт, че не се подчиняваме на наредбите на Министерството на здравеопазването. Мисля, че е таман противоположното. Тук всички съблюдават това, което е споделил техният равин. Повечето духовни водачи са заинтригувани вярващите да не са заболели. В Библията има специфичен текст, който подрежда човек да пази душата и здравето си и да не се уповава единствено на Бога. Направихме всичко допустимо да се опазим от болест, още повече че спазването на хигиена при нас е ежедневие и хората не си мият по доста пъти дневно ръцете единствено поради пандемията. Затова допускам, че написаното в медиите гони избирателен, политически резултат. Откакто е почнала епидемията, в нашето населено място синагогите са затворени и молитвите се водят навън. Спряхме и сватбите. На погребения вървяха единствено най-близките на покойника. “

За организацията на самото имунизиране са били употребявани високоговорителите на селището, които другояче се употребяват единствено при военни и естествени бедствия. " Призовавахме и последните поданици, които не са се имунизирали, да дойдат за втората ваксина. “

" В първите дни на имунизирането бе елементарно. Който желаеше, пристигаше. По-трудно бе с последната група. Те или се опасяваха от имунизацията, притеснявайки се, че е едва проучена и може да има странични резултати, или се бяха поддали на клюки за някаква международна интрига. Наложи се за беседваме с всекиго поотделно, само че никого не сме насилвали. Използвахме доста причини в поддръжка на имунизиране. “

" Малко населено място сме, само че каквото може да се случи в дребен формат, може и огромен “, уверен е кметът на Кириат Яарим Ицхак Равиц.

" Всичко зависи от бюджетите, доброволците и намирането на метод към всеки гражданин, от откриването на претекстовете, които да го подбуден към имунизиране. Големите градове в действителност са разграничени на дребни кметства и квартали. Търсят ни за предаване на опит кметове от разнообразни обитаеми места - както в Израел, по този начин и по света. Споделям мнението, че ролята на локалната власт в този комплициран миг е решаваща. Ние знаем доста за всеки гражданин на нашето населено място ".

" Тук не става въпрос единствено за победа над пандемията в настрана изолирано малко населено място, а за пътя към нормализиране на стопанската система и връщане на хората на работа, за предоставяне на опция да има естествени сватби, фамилни тържества. Наясно сме, че зад рамките на нашата селищна система пандемията продължава. Затова е толкова важно да помогнем и на другите да преборят вируса и той да остане един неприятен епизод от предишното ни. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР