В Македония започнаха тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската

...
В Македония започнаха тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската
Коментари Харесай

1000 г. Охридска архиепископия: Честванията започнаха в църквата „Света София”

В Македония започнаха тържествата за 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия. Честванията стартират с церемониален молебен в църквата „ Света София” в Охрид.

Емблематичният храм е издигнат по времето на цар Борис I, седалище на Българската патриаршия, а през 1018 година и катедрала на Охридската епархия. После храмът бил превръщан в джамия и склад, с цел да бъде възобновен през Втората международна война. Днес църквата е сплотяващ знак сред Македония и България.

В нея ще стартира тържественият молебен във връзка хилядолетния празник на Охридската архиепископия. Трябва да дойде и министър председателят на Македония – Зоран Заев, както и архиепископ Стефан, който ще отслужи молебена.
Започват тържествата във връзка 1000 година Охридска архиепископия Българската православна черква няма да изпрати свои представители, реши Светият синод
Светият синод на Българската православна черква не изпрати делегация макар поканата. На 14 май Светият синод реши с 8 на 5 гласа да не изпраща български духовници за честването в Охрид. Българската православна черква ще означи празника на 10 юни с литургия в храм-паметника „ Св. Александър Невски”.

Една тясна уличка дели дома на 85-годишния Илия Боев от църквата „ Света София” в Охрид. Посреща ни с наслада, когато схваща, че сме българи. Обича България и споделя, че сме един народ. Показва ни и български орден, с който се гордее. „ 1000 години Охридска архиепископия – огромно благополучие за нас, за нашия народ, само че за какво не идват българските владици”, пита Илия.

Подготовката за празника в храма стартира още от ранни зори. В нея се включи и отец Кирил. Той и духовниците от Бигорския манастир бяха първите, които поддържаха Договора за добросъседство сред България и Македония. Ето за какво не схваща отсъствието на българските духовници.

„ Поканата беше да дойдат да честваме дружно като посетители, а не да идват да решаваме някои църковни или политически решения. Все отново за нас е наслада, че по улиците в този момент има българи, които желаят да споделят с нас празника”, съобщи отец Кирил.

Дариан Сотировски, шеф на Комисията по вероизповедания в Скопие, е един от хората, подготвил формалната покана към църквата-майка. „ Македонската православна черква е автокефална черква. Тя е една от равноправните църкви. Защо политиката се намесва в православието”, пита Сотировски.

Пред църквата срещаме и журналиста Любчо Нешков, един уредниците на митингите у нас против решението на Светия Синод на Българската православна черква. „ Аз имам възприятието, че тя сега разрушава и се пробва да събори това, което направиха двете държавни управления, двамата министър председатели, за последната една година. В последна сметка всеки носи отговорност за своите каузи, само че това не е добра страница”, безапелационен е той.
Снимка: btvnovinite.bg

През целия ден десетки българи, пристигнали особено за празника, влизаха в „ Света София”, с цел да се помолят. Тържествата не престават и на следващия ден, когато в 10 ч. българско време ще бъде отслужена тържествена литургия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР