В Македония се заформя сериозен скандал, след като опозиционна медия

...
В Македония се заформя сериозен скандал, след като опозиционна медия
Коментари Харесай

Има ли агенти на чужди служби във военното министерство на Македония?

В Македония се заформя сериозен скандал, откакто опозиционна медия разгласи, че НАТО изисква от македонските управляващи да уволнят сътрудници на непознати служби в Министерството на защитата, с цел да одобри страната в структурите си.
Става въпрос за отстраняването от служба на огромен брой хора, които заемат висши постове в кабинета на военния министър Радмила Шекеринска, в Генералния щаб и във военното разузнаване, написа електронното издание „ Курир “, базирайки се на хърватски медии.
Ръководството на Министерството на защитата на Македония сега се състои от хора с дълбоки персонални, фамилни, оперативни и политически връзки с Република Сърбия, написа македонската медия, цитирайки умозаключение в публикация на вестник „ Хрватска Данас “.
Държавен секретар в Министерството на защитата е Драган Николич, наследник на някогашен офицер от Югославската национална войска (ЮНА). Освен уговорката към СДСМ и за поощряване на хора, близки до партията, той няма значителен принос за МО, твърди хърватското издание.
„ Държавен консултант, а също и най-близкият помощник на министъра на защитата Радмила Шекеринска и основен специалист „ Човешки запаси “ е Мирослав Стояновски, някогашен капитан на ЮНА по време на експанзията против Хърватия и окупацията на Вуковар, упрекнат в убийството на почтени жители. След окупацията на Вуковар той е нараснал в пост майор в тогавашната ЮНА.
Началникът на военното разузнаване Горан Василевски е човек, обвързван със сръбската войска, което още веднъж е директна причина дълго време да не получи документ за сигурност “, разкрива „ Хрватска Данас “.
Въпросът, заложен от хърватските медии, е дали Македония ще има такава организационна конструкция, която явно е обвързвана с сътрудник, който не е член на НАТО, и дали в този случай Република Сърбия може да бъде същинският сътрудник на всички останали членове на НАТО, изключително в Хърватия?
Първите разкрития по тематиката с непознатите сътрудници пристигнаха от заместник-председателят на главната опозиционна партия в Македония - ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. Той неотдавна разгласи, че високопоставени македонски военни сътрудничат на непознати служби и НАТО желае уволнението им, с цел да се потвърди Скопие като благонадежден сътрудник на Алианса.
Македонските управляващи изрично опровергаха медийните изявления. Министърът на защитата на Северна Македония Радмила Шекеринка увери, че нито в кабинета й, нито в Генералния щаб има разузнавачи, които сътрудничат със служби на страни отвън НАТО.
В изказване за скопския вестник „ Независен “ Шекеринска изясни, че след подписването на протокола за участие в НАТО, македонските управляващи сами са поискали от интернационалните сътрудници помощ за инспекция на чиновниците.
„ Нито от НАТО са ни изпращали екип за инспекция, нито са ни молили – документално или устно – да освободим или сменяем военнослужещи, за които се твърди, че са сътрудничили с непознати, основно със сръбските служби ", изясни министърът на защитата на югозападната ни съседка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР