В Македония има глад за български книги и театър, заяви

...
В Македония има глад за български книги и театър, заяви
Коментари Харесай

Душко Кръстевски: В Македония има глад за български книги и театър

В Македония има апетит за български книги и спектакъл, съобщи в изявление за „ Хоризонт “ македонският стихотворец и преводач Душко Кръстевски.

Последните политически събития в западната ни съседка със промяната на името на страната на Северна Македония няма да се отразят върху всекидневието и битовите проблеми на локалните хора, счита той..

Според Душко Кръстевски македонците са подмамени от антагонистичната политика на двете национални партии, които враждуват от години. Референдумът за промяната на името на страната няма да протече безпрепятствено, тъй като множеството македонци са склонни за гласоподават „ срещу “, предвижда още Кръстевски.

„ Липсваше място, където мога да приказвам български, а и също по тази причина, че съм един от тримата преводачи в Македония от български “, споделя Кръстевски, който за пети път взе участие в Международния семинар по български език и просвета във Великотърновския университет. Дошъл още веднъж след спиране от 6 години, тъй като желае да усъвършенства българската си граматика.

Болно му е, тъй като Българският културен център в македонската столица Скопие намалил интензивността си в последните две години и към този момент не се вършат представяния на книгите на български създатели, няма и гостуващи театрални трупи от България.

„ Превеждал съм най-малко 10 книги  - Георги Господинов, Захари Карабашлиев, който в този момент е прочут с новия си разказ „ Хавра “. И несъмнено, най-трудното беше „ Възвишение “ на Милен Русков „ Възвишение “. Много мъчно ставаше, когато този котленски акцент трябваше да го направя на македоно-охридски акцент. Искам да пиша лирика, къси истории и уповавам се, че ще има и този български цикъл в тези книги. Велико Търново още от първия път, когато бях тук, това място най-вече ми харесва от цяла България. То е като някаква друга дименсия, като друга страна в страната. Това е в действителност доста магично място.

Докато поетичната душа на Душко Кръстевски се рее над търновските хълмове Царевец, Трапезица  и Света гора, тематиката за ново име на западната ни съседка – Република Северна Македония при решаването на разногласието с Гърция за името на някогашната югославска република и поканата към нея от НАТО за участие връщат българиста в действителността. Ще се отрази ли върху македонците протичащото се?

„ Предполагам, че да, за множеството хора, които са прекомерно огромни националисти, нещата ще се сменят. Обаче за тези, които желаят в Европа и в Евроатлантическите съюзи, мисля че ще бъде по-добре. За нас има толкоз въпроси по тази антиквизация, която някои от нашите партии вършат, и по 19-вековната история, която не може да бъде обособена и Македония да не се вижда тогава като част от България. Обаче няма нищо да се промени в всекидневието. Даже този въпрос с името - за мен не става. Изобщо не се интересувам толкоз за тези неща. При нас са подмамени хората от всекидневната политика и това го вършат за двете партии, които са постоянно в битката сред тях “ сподели Кръстевски.

Буря в чаша вода ли беше промяната на името на страната?

„ Да. Обаче виждам, че към момента не сме написали Северна Македония. А македонският език ще би трябвало да се споделя северномакедонски език. Ще има промени и на конституцията.. “, дава отговор поетът.

Според него при референдум за смяна на името наесен повече от хората няма да гласоподават „ за “, а „ срещу “. „ Мисля, че това няма да стане доста бързо “, сподели той, визирайки смяната на името. 

Кръстевски признава, че за първи път дава политическо изявление, както и че за него е по-важно да чете български създатели и да гледа български театрални спектакли.

За три седмици във Велико Търново, до момента в който продължава Международният семинар по български език и просвета, Душко Кръстевски споделя, че ще се откъсне от македонската политика, с цел да се потопи в магията на българската история и фолклор.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР