В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат

...
В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат
Коментари Харесай

Швеция се уплаши от бързото навлизане на дигиталните разплащания

В магазините и заведенията за хранене в Швеция все по-често се срещат надписи " Не се одобряват пари в брой ", защото от ден на ден се употребяват цифровите разплащания, отбелязва Блумбърг.

Темпото, с което изчезват обичайните пари обаче тормози управляващите. Подготвян обзор на законодателството на централната банка в този момент обръща особено внимание на обстановката в промеждутъчен отчет, който би трябвало да излезе до лятото.

„ Ако прекомерно бързо изчезват обичайните пари, може да е мъчно да се поддържа инфраструктурата, която обработва кеша ”, сподели Матс Дилън, който управлява правенето парламентарния документ.

Швеция е възприемана като страната, в която минимум се употребяват пари в брой. Голяма част от банковите клонове са спрели да работят с кеш. Много магазини, музеи и заведения за хранене в този момент одобряват единствено заплащане с карта или посредством мобилно приложение. Доста хора обаче, изключително възрастните, нямат достъп до цифровото общество.

Може да се навлезе в отрицателна серпантина, която заплашва кешовата инфраструктура, разяснява Дилън.

Миналата година количеството на парите в брой в обращение спадна до най-ниското си ниво от 1990 и е над 40 % под пика си от 2007 година. Спадовете през 2016 и 2017 година са най-големите до момента.

Годишно изследване на анализаторската компания Инсайт интелиджънс (Insight Intelligence), оповестено предишния месец, откри, че единствено 25 % от шведите са плащали в кеш най-малко веднъж на седмица предходната година по отношение на 63 % единствено преди четири години. Цели 36 % не са употребявали кеш въобще или са плащали в брой един-два пъти в годината.

В тази връзка централната банка обмисля концепцията дали има нужда от публична форма на цифрова валута - е-крона. Окончателното решение не се чака преди края на идната година, само че концепцията е е-кроната да добавя парите в брой, а не да ги размени напълно.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР