В Мадрид и Барселона от днес хората се радват отново

...
В Мадрид и Барселона от днес хората се радват отново
Коментари Харесай

Кафе навън за пръв път от десет седмици: Мадрид и Барселона отпускат мерките

В Мадрид и Барселона от през днешния ден хората се радват още веднъж на парковете и кафенетата за първи път от 10 седмици - интервал, през който в Испания бяха в действие едни от най-строгите ограничения за разграничаване в света поради новия ковид, който в страната аргументи гибелта на близо 29 000 души. В други испански области, по-леко наранени от пандемията, локалните поданици пък към този момент могат да отидат на плаж и да се изкъпят в морето, съобщи " Франс прес ".

В Мадрид, Барселона и огромна част от самостоятелна област Кастилия и Леон, северно от столицата, през днешния ден стартира първият стадий от последователното разхлабване на рестрикциите - няколко седмици след останалата част от Испания.

Двата най-големи испански града бяха най-тежко засегнатите от ковид региони в страната. От през днешния ден техните поданици ще могат да се събират на групи до 10 души, вкъщи или на терасите на питейните заведения и заведенията за хранене.

В Мадрид, където парковете бяха затворени от средата на март, известният " Ретиро " отвори и хора започнаха да се разхождат още рано сутринта.

" Дойдох да видя изгрева на слънцето на езерото преди 7 ч., паркът доста ми липсваше ", довери пред " Франс прес " Алфонсо Лопес, 67-годишен пенсиониран проектант.

Всички испанци обаче все по този начин са длъжни да носят маска на публични места, в случай че не е допустимо да се пази физическа отдалеченост от два метра.

В Барселона, втория по величина град в Испания, доста хора отидоха да се порадват на плажа.

За близо половината от 47-милионното население на страната, към 22 милиона души, пък към този момент стартира вторият стадий от смекчаването на ограниченията, който е планувано да завърши в края на идващия месец. Във въпросните региони заведенията за хранене към този момент имат право да отворят своите салони, въпреки и за стеснен брой клиенти, а тези, които желаят да се разходят или да поспортуват на открито, към този момент не са лимитирани да го вършат единствено в избрани часове.

И най-приятната вест на фона на почналите горещини - плажовете и басейните може да бъдат отворени тук-там като Балеарските и Канарските острови, както и в огромна част от южната самостоятелна област Андалусия. Това въпреки всичко би трябвало да стане при прецизни ограничения за сигурност.

За момента единствено локалните поданици могат да се възползват от разхлабването на рестриктивните мерки, защото пътуванията сред обособените испански провинции остават неразрешени. Освен това чужденците, които идват в Испания, би трябвало да съблюдават 14-дневна карантина.

Днес испанското държавно управление разгласи, че ще отвори границите на страната за задгранични туристи през юли.
Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни, само че в това време е мощно подвластна от туризма.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР