В любопитна публикация относно разпределението на вируса на ХИВ в

...
В любопитна публикация относно разпределението на вируса на ХИВ в
Коментари Харесай

Близо 70% ръст на болните от СПИН в България за десетилетие

В любопитна обява по отношение на разпределението на вируса на ХИВ в Европа и разликите в обособените райони на Европейски Съюз, Politico прави преглед на актуалния образ на епидемията от СПИН – заболяването, преобразила света.
" Има учредения за оптимизъм в световната битка против СПИН, в това число в Европейски Съюз - само че не във всички членове на блока ситуацията е идентично. Има обилни разлики сред европейските страни във връзка с броя на новите случаи, метода на предаване и резултата от миграцията, наред с други фактори ".
Според статистиката, броят на новите случаи на ХИВ, регистрирани годишно в страните от Европейски Съюз и Англия, понижава с 11% сред 2007 година и 2017 година, до момента в който броят на диагностицираните със СПИН понижава с 58%. Новите случаи на ХИВ измежду мъже, които вършат секс с мъже, стартират да понижават през 2015 година, само че тази група към момента съставлява половината от всички диагностицирани.
Сред страните от ЕС-27 и Англия броят на диагностицираните случаи на СПИН годишно се е нараснал единствено в шест страни. Това се дължи на по-големия достъп до лекуване и по-доброто отнасяне на случаите.
През 2017 година България е отчела растеж от 69% измежду диагностицираните със СПИН спрямо 2007 година
Драстично е ситуацията при Словакия, която диагностицира един случай на СПИН през 2007 година и 7 през 2017 година, което съставлява 800% скок на диагностицираните.
При мъжете новите случаи на ХИВ измежду 20-29-годишните доближават най-голям връх през 2015 година в страните от Европейски Съюз и от този момент понижават. Мъжете на възраст 25-29 години са най-високия % новорегистрирани със болестта. Това е по този начин, тъй като сексът сред мъже остава главният метод на предаване на ХИВ в Европейски Съюз, което прави мъжете като цяло 3 пъти по-склонни да се заразят с ХИВ от дамите.
Половината нови ХИВ диагнози през 2017 година са при мъже, които вършат секс с други мъже. Хетеросексуалният секс съставлява 1/3 от новите случаи, а инжектирането на опиати предизвиква към 5%.
120 са записаните случаи в България при хомосексуалисти (49,79%), а 68 (28,22%) са при хетеросексуални.
Новите ХИВ диагнози измежду мъжете, които вършат секс с мъже в страните от ЕС-28, започнаха да понижават през 2015 година Експертите допускат, че този спад се дължи на стратегии, предлагащи по-чести и целенасочени проби за възстановяване на по-ранното диагностициране; навременно започване на антиретровирусна терапия; и въвеждане на превантивни стратегии против ХИВ инфекции. Общата наклонност демонстрира понижаване на нови случаи в страни като Белгия, Гърция, Холандия, Испания и Обединеното кралство, и доста нарастване в други страни като България, Кипър, Ирландия, Малта, Полша и Румъния.
При регистрирани единствено 17 случая през 2008 година в България, през 2016 те са 96, а през 2017 - към този момент са 120.
Мигрантите съставляват 40% от новите ХИВ инфектирани в Европейски Съюз през 2017 година
В България по-малко от 3% от новите инфектирани са мигранти. Швеция е страната с най-вече инфектирани мигранти – 77%, спрямо малко под 5% в Румъния – на последно място измежду страните в Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР