В Ловеч започва традиционният двудневен пролетен празник посветен на Лазаровден

...
В Ловеч започва традиционният двудневен пролетен празник посветен на Лазаровден
Коментари Харесай

`В Ловеч започва двудневен пролетен празник

В Ловеч стартира обичайният двудневен пролетен празник отдаден на Лазаровден и Цветница, който събира майстори занаятчии, фолклорни реализатори и хиляди поданици и посетители на града, с цел да се допрян до локалните обичаи и традиции.

Официалното разкриване на празника и Националния събор на националното творчество е от 11.00 ч. на сцената на площада в остарелия квартал „ Вароша “.

На Лазаровден и Цветница там, и на сцената в двора на някогашната казарма в централната част на града своите осъществявания ще показват десетки самодейни сформира, танцови групи и самостоятелни реализатори на достоверен и обработен фолклор  страната и района.

Ще бъдат пресъздадени и обичайни пролетни традиции свързани с празника.

На площада в остарелия квартал „ Вароша “ са разположени  и шатрите на майсторите, които ще показват обичайните български занаяти.

Историкът Силвия Вутева разясни, че тази традиция в Ловеч се съхранява още от  началото на XVIII век.

„ Основното, което остава за Ловеч и за гостите на Ловеч, е това, че сме заредени с позитивното, пролетното въодушевление. Празник на младостта, хубостта, на цветята, на позитивните страсти, на положителното. Да се виждаме с близки, с другари, с познати, да се чува хубавата музика и да забележим майсторите занаятчии. Трябва непременно да си закупим новото бардуче или чирепче, да те зарадва и да ти носи шанс. “

Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР