В Лондон на 82 години днес почина саудитският милиардер и

...
В Лондон на 82 години днес почина саудитският милиардер и
Коментари Харесай

Почина саудитският милиардер с огромен харем Аднан Хашоги, ключова фигура в прочутата афера "Иран-контри"

В Лондон на 82 години през днешния ден умря саудитският милиардер и търговец на оръжие Аднан Хашоги, оповестиха от фамилията му. Милиардерът, прочут с екстравагантния си и разхитителен метод на живот, страдаше от заболяването на Паркинсон, написа vesti.bg.

През 70-те и 80-те години на 20 век той е един от най-богатите в света.

" Аднан Хашоги, саудитският петролен милиардер, който имаше навика да похапва хайвер, мерейки го на кг, до момента в който хвърляше по едно око на най-нашумелите фотомодели по кориците на илюстрованите списания " - по този начин го разказва Гордън Томас в книгата си " Тайната история на Мосад ".

Хашоги е роден в Мека. Неговият татко Мухамед Хашоги е бил персонален доктор на краля на Саудитска Арабия Сауд бин Абдул Азис, който ръководи страната от 1953 до 1964 година

Сестрата на Аднан е брачна половинка на бизнесмена Мохамед ал-Файед и майка на Доди ал-Файед, мъжът, който почина дружно с принцеса Даяна при злополуката през 1997 година

Аднан Хашоги учи в лицей в Египет, а по-късно в университети в Калифорния, Охайо и в Станфордския университет, само че не приключва нито един от тях.

Неговата компания " Triad Holding Company " построява Triad Center в Солт лейк сити, Съединени американски щати.

През 70-те години стартира търговия с оръжие, като посредничи сред западни компании и държавни управления от Близкия Изток.

Хашоги е и една от основните фигури в аферата, станала известна като " Иран-контри " - за продажба на американско оръжие на Иран, като облагата употребява за доставка на оръжие на опозицията в Никарагуа. Доставките правел с яхтата си 86-метровата си яхта Nabila, която по-късно е купена от Доналд Тръмп. Яхтата е снимана в един от филмите за Джеймс Бонд.

През 1988 година Хашоги е задържан в Швейцария и след тримесечно задържане е екстрадиран в Съединени американски щати, където е пуснат под гаранция.

През 1990 година съдът го оправдава.

След правосъдните процеси бизнесът му се срутва и той продава огромна част от притежаваното.

Аднан Хашоги има пет деца - наследник и четири дъщери, от първата си брачна половинка - англичанката Сандра Дали.

По-късно той се дами за италианката Лаура Банчолини. Двамата се срещнали, когато тя е на 17 година През 1980 година им се ражда наследник.

Преди дни БЛИЦ заяви за историята на бизнесдамата Джил Дод, която беше 1 от 11 любовници и 3 съпруги в харема на Хашоги.

ДОСИЕ БЛИЦ:

Аферата " Иран-контри " е най-големият скандал по времето на президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън.

Тайни оръжейни продажби на Иран, поддръжка за контрите в Никарагуа: преди повече от 30 години години външната политика на американския президент Роналд Рейгън бе разобличена пред очите на целия свят, напомни преди време аферата Дойче веле.

Началният подтик на аферата, влезнала в историята под името " Иран-контри ", пристигна от Ливан. На 25 ноември 1986 един бейрутски вестник изнесе информация за секрети оръжейни доставки на Иран - една страна, против която Съединени американски щати бяха наложили в действителност ембарго. Оръжията били един тип откуп за освобождението на американците, държани като заложници в Иран.

Много скоро се разбра, че цялата интервенция е била проведена от Оливър Норт и Джон Пойнтдекстър, висши военни и членове на Съвета за национална сигурност на Белия дом. Те неотложно подадоха оставка. Роналд Рейгън, въпреки всичко господарят в Белия дом тогава, твърдеше, че не знаел нищо: " Не сме въртели никаква, дублирам никаква оръжейна търговия с Иран, нито пък ще го сторим в бъдеще ".

Истината е, че интервенцията е била утвърдена персонално от Рейгън, както потвърди подписът му под едно писмо. Оказа се, че на Иран са били продадени над 1500 танка и зенитни ракети. Но това беше единствено върхът на айсберга. Защото Иран освен освободи заложниците, само че и заплати милиони за оръжията; пари, които Норт и Пойнтдекстър по тъмни канали насочиха към никарагуанските контри.

През 1979 сандинистите смъкнаха диктатора Сомоса в Никарагуа. Съединени американски щати взеха решение, че стратегическите им ползи в района са застрашени и започнаха да финансират частите от националната армия на Сомоса, по този начин наречените контри, които се образуваха в прилежащ Хондурас. Контрите се финансираха с трафик на опиати. Обучението им бе поверено на американското Централно разузнавателно управление на САЩ, което толерираше наркобизнеса им.ЦРУ измисли една подла тактика: контрите трябваше да дестабилизират Никарагуа, като тероризират локалното население, в това число с избиването на беззащитни мъже, дами и деца.

Какво тъкмо е знаел Рейгън?
Неизвестните остават
" Не се срамя ни минимум за това, което направих. Беше ми дадена заповед, която аз се пробвах да извърша ", съобщи преди време полковник Норт пред специфичната проверяваща комисия на американския Конгрес. Кой в Белия дом е знаел за цялата интервенция, и най-много - какво е знаел президентът Рейгън?
" Не, не съм ", дава отговор Пойнтдекстър на въпроса дали е уведомил в миналото президента, че парите от Иран отиват за контрите. Пойндекстър, Норт и министърът на защитата трябваше да подадат оставка. Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ умря по време на следствието. А Рейгън, въпреки и с накърнена известност, остана на власт.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР