В Лондон живеят около 80 000 китайци. Повечето не са

...
В Лондон живеят около 80 000 китайци. Повечето не са
Коментари Харесай

Как отбелязаха Китайската нова година в Лондон

В Лондон живеят към 80 000 китайци. Повечето не са от комунистически Китай, а от Хонг Конг, Малайзия, Виетнам и Сингапур.

Китайците са едни от най-старите мигранти в Лондон. Първите заселници са от 18 век и са свързани с търговията на Източноиндийската компания.

В началото на 20 век е първото всеобщо заселване на китайци в Лондон. Те са живели в региона на днешния квартал Лаймхауз в Източен Лондон. Дошлите били главно мъже и работели на лондонските докове или били моряци.

По това време опиумът е бил законен и поради китайците, които внасяли опиат, квартал Лаймхауз става прочут с бизнеса с опиат.

През 60-те години доста китайци от управлявания от Англия Хонг Конг идват в Лондон. Първоначално те се заселват в кварталите Сохо и Бейзуотър, където отварят заведения за хранене.

През 70-години в Централен Лондон се построява китайският град Chinatown.

Chinatown е неофициалното име на региона към Gerrand Street. Макар в региона да живеят дребна част от китайците в Лондон, тази част се свързва с китайците, тъй като там се намират близо 80 китайски ресторанта, както и доста китайски бизнеси. Мястото е известно най-много измежду туристите в Лондон. Те са известни с цените си, само че не и с качеството си. (Най-добрите китайски заведения за хранене в Лондон не са в Chinatown.)

Китайците в Лондон не обитават един квартал. Те живеят из целия град. На доста места има китайски учебни заведения, китайски клубове и църкви.

Във Англия китайски квартали има освен в Лондон, само че и в Ливърпул и Манчестър.

Лондон празнува китайските си поданици посредством отбелязването всяка година на Китайската нова година на площад Трафалгър. Празненството е един от обичайните лондонски фестивали.













Източник: Разходки в Лондон

Назад
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР