В лицето на Петер Марки-Зай унгарският премиер може да срещне

...
В лицето на Петер Марки-Зай унгарският премиер може да срещне
Коментари Харесай

Реалната заплаха за Орбан

В лицето на Петер Марки-Зай унгарският министър председател може да срещне спънка за преизбирането си. Опозиционната коалиция от шест партии е единствено на няколко процентни пункта зад групировката на Орбан. Но предизборната й акция ще се нуждае от нови сили, защото сега не съумява да доближи изцяло колебаещите се гласоподаватели.
Унгарската ръководеща партия " Фидес " е изправена пред сериозен съперник на изборите през април, които ще дефинират политическото бъдеще на премиера Виктор Орбан. Реална опасност за преизбирането му съставлява опозиционна коалиция от шест партии, която е единствено на няколко процентни пункта зад премиерската групировка при доста нерешили още за кого ще гласоподават гласоподаватели. Тя е водена от кмета на дребен град Петер Марки-Зай, описващ се като обществено закостенял и стопански демократичен дясноцентристки политик.

Орбан ще се сблъска с единен опозиционен фронт на вота за първи път, откогато се завърна на власт през 2010 година Изборният резултат ще дефинира дали страната ще продължи с " нелибералния " курс, който докара до обвинявания от Брюксел за подкопаване на демократичните правила и върховенството на закона, или ще се върне към това, което опозицията дефинира като една по-центристка народна власт. Предизвикателство за обединението от 6 партии, измежду които ляволибералната " Демократична коалиция ", Унгарската социалистическа партия и до скоро крайнодясната, само че в този момент позиционираща се като дясноцентристка партия " Йобик " , обаче ще бъде по какъв начин да реализира дневния си ред в изискванията на конституция и закони, прокарани от " Фидес ", като основни публични постове ще бъдат заети от лоялни на Орбан политици най-малко за няколко години напред.
Кой каква тактика ползва
" В съпоставяне със обстановката отпреди 4 години възможностите на опозицията не са неприятни, само че предизборната акция ще се нуждае от нови сили, като най-важно ще бъде да се приказва с колебаещите се гласоподаватели. В момента разказът на претендента за министър председател не съумява да ги доближи. Все още има съвсем два месеца и опозицията може да откри своята реторика, само че няма доста време за губене ", споделя пред " Капитал " Ищван Хегедуш, ръководител на неправителствената организация Hungarian Europe Society. И добавя, че Марки-Зай разполага с качествата да победи Орбан - може да приказва с хората, които обичайно не спадат към левия демократичен лагер; сполучлив кмет е на дребен град, който е релативно десен; по-добър претендент е от всеки, който би пристигнал от левия спектър; няма политически багаж и може да се схване за ново лице.
Реклама
Орбан обаче не наподобява като да е подготвен да се даде без пердах. В сряда стана ясно, че ръководещите усилват разноските преди изборите, като ще изплатят най-големите до момента пенсионни бонуси и ще дават на семействата основни данъчни облекчения. Мерките са част от обществени заплащания и орязване на налозите на стойност 5 милиарда евро, за които специалисти предизвестяват, че ще подхранят инфлацията. Правителството усили разноските през последните години, а бюджетният недостиг скочи до 8.1% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Управляващите заложиха недостиг от 7.5% за 2021 година в проектите си за обществени заплащания и предвиждат бюджетен дефицит 5.9% през 2022 година Пред Financial Times самостоятелният пенсионен съветник Андраш Фаркаш показва: " Цялостната картина демонстрира доста огромна фискална дупка, която ще би трябвало някак да бъде финансирана. Това ще бъде съществена задача през тази година, само че някои от тези ограничения са за непрекъснато, тъй че ще се наложи на идващите държавни управления да се оправят с това. "

Марки-Зай разяснява, че инфлацията ще изяде пенсионните
бонуси. И добавя, че възможното негово държавно управление няма да дава еднократни пенсионни надбавки, а ще сътвори устойчива пенсионна система, на която може да се разчита в дълготраен проект. Опозицията възнамерява, в случай че вземе властта, да понижи налозите за бедните, като в същото време подсигурява фискална дисциплинираност, която да зададе курс към приемане на еврото. " Фокусът ще бъде увеличение на приходите на по-бедните унгарци. Ще има прогресивно облагане, само че ще наложим това не като вдигнем горната ставка за богатите, а като я понижим още за бедните. Ще предложим и целево намаление на Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули ", споделя опозиционният водач в изявление за Reuters. Той твърди, че Унгария би трябвало да се върне към фискалната дисциплинираност и дава обещание " доста виновен бюджет ", при който бюджетният недостиг ще бъде вкаран в рамка посредством орязването на ненужните държавни инфраструктурни разноски и посредством преодоляване на корупцията. Според Марки-Зай мощният стопански растеж ще помогне в компенсирането на изгубените поради данъчните облекчения доходи.
Орбан не наподобява като да е подготвен да се даде без пердах и усилва обществените разноски преди изборите Източник: Reuters " Трудна задача, само че не невъзможна "
" След години, в които се представяше за бранител на християнска Европа, в този момент бащата на пет деца Орбан ще се изправи против благочестивия католически татко на седем деца. Марки-Зай, консервативният лидер на разноцветна коалиция, която варира от ляво до дясно, е претрупан със спечелването на изборите и връщането на страната по пътя на демокрацията. Но няма да му е елементарно ", написа в разбор за Оpen Democracy Даниъл Нолан, основан в Будапеща публицист.

Марки-Зай - бивш покровител на " Фидес ", само че останал отчаян от партията, е наясно, че успеха не е обезпечена, изключително поради връзките сред по-голямата част от унгарските медии и държавното управление. Той неведнъж е подчертавал, че опозиционните политици не получават ефирно време в публичната телевизия, макар че тя се устоя с парите на данъкоплатците. Затова търси други способи за постигане до гласоподавателите, в това число посредством продължаващи часове сесии на въпроси и отговори във Фейсбук.
Реклама
" Нашият план е да разрушим системата, тъй че никой в бъдеще в Унгария да не може да похити демокрацията като Орбан. Трябват ни гаранции за бистрота, тъй като нашата конституция отпреди 2010 година явно нямаше задоволително такива ", показва в изявление за Оpen Democracy опозиционният водач. Но задържането на разностранната шестпартийна коалиция сплотена ще бъде огромно предизвикателство. Както Марки-Зай обобщава: " Нямаме съглашение за доста елементи, имаме съглашение по принцип. Това е сложна задача, само че не е невъзможна. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР