В лицето на България Украйна има надежден партньор, който последователно

...
В лицето на България Украйна има надежден партньор, който последователно
Коментари Харесай

Захариева в Киев: Пълна подкрепа за политическата и икономическата интеграция на Украйна в евроатлантическото пространство

В лицето на България Украйна има благонадежден сътрудник, който поредно ви оказва поддръжка за политическото асоцииране и икономическата интеграция в евроатлантическото пространство. България поредно поддържа суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници и ще продължи да го прави.

С тези думи се обърна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на към своя украински сътрудник Дмитро Кулеба, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Днес е първият ден от формалното посещаване в Украйна на ръководителя на българската дипломация, което стартира от столицата Киев. То стартира с поднасяне на цветя на Стената на починалите за Украйна войни.

След това Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на организира среща на четири очи с министъра на външните работи Дмитро Кулеба, последвани от пленарни диалози сред делегациите на двете страни и сключване на План за съвещания сред външните министерства на България и Украйна.

"Важен мост за дълготрайните и другарски връзки сред страните ни са над 200-те хиляди етнически българи – една от най-големите български исторически диаспори зад граница. В тази връзка показах благодарности пред господин Кулеба и споделих, че оценяваме високо признатото през юли т.г. разпореждане на Върховната Рада на Украйна за основаване на нови региони, посредством което обитаемият най-вече с българи Болградски регион бе окрупнен и непокътнат като независима териториална единица с център град Болград”, съобщи вицепремиерът Захариева след срещите си в украинското външно министерство. "Българите в Украйна са част от националното благосъстояние на моята страна. Разбрахме се да разгадаем дружно в градивен дух всички въпроси за преподаването на български език”, сподели министър Кулеба.

Двамата министри се споразумяха колкото се може по-бързо да бъде намерено българско приблизително учебно заведение в Одеса и украински културен център в София. Захариева поздрави украинската страна за приемането на статут на сътрудник на НАТО с разширени благоприятни условия през юни 2020 година Пример за нашата поддръжка е и приносът и вдещата роля на България в Доверителния фонд на НАТО за възобновяване и рехабилитация на украински военнослужещи - страната ни одобри за рехабилитация 78 украински военнослужещи в болничната база на ВМА в Хисаря.

"Благодаря на България за непрекъснатата мощна поддръжка за евроатлантическия ни път. Радвам се, че през днешния ден успяхме дружно да се поклоним пред паметника на великите български просветители Кирил и Методий, които донесоха кирилицата у нас и в тази част на Европа”, сподели министър Дмитро Кулеба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР