В лидерството, а и във всичко друго, което правим, ние

...
В лидерството, а и във всичко друго, което правим, ние
Коментари Харесай

Отвъд границите

В водачеството, а и във всичко друго, което вършим, ние имаме мощни и слаби страни. Колкото по-добре разбираме до къде се простират нашите граници, толкоз по-ефективни може да бъдем в това, с което сме се захванали. Това води до въпроса: „ Доколко добре познавате лидерския си капацитет? “

Може би се чувствате притиснати от действителни или въобразими ограничавания и не знаете по какъв начин да се справите с тях. А може би знаете какво тъкмо би трябвало да се направи, само че не знаете от кое място да започнете.

И в двата случая е значимо да не забравяме, че можем да променяме единствено неща, които са под наш надзор и на които обръщаме нужното внимание. Промяната не е наложително да бъде фрапантни, с цел да окаже действително влияние, само че даже дребните промени изискват целенасочени старания.

Ако желаете да разберете до къде се простират границите на лидерските ви качества и даже да ги надскочите, може да започнете отсам:

Променете метода, по който гледате на себе си

Ние сме склонни да виждаме себе си през призмата на нещата, които сме направили(или не сме съумели да постигнем) в предишното, вместо да фокусираме върху това, което представляваме в сегашното. Ако съзнанието ви е закотвено в предишното, то е от извънредно значение да актуализирате метода, по който виждате и говорите за себе си. Помислете над нещата, които сте постигнали и пътя, които сте минали през годините, с цел да извършите връзка с капацитета, които имате тук и в този момент.

Разберете какво би трябвало да измененията

Хората, които идват при мен, търсейки препоръки за това по какъв начин да подобрят своето водачество, постоянно споделят, че имат потребност от цялостна смяна. Това не е нито потребно нито продуктивно. Отнасяйте се със себе си по метода, по който бихте третирали член на вашия екип – анализирайте мощните и слабите си страни допустимо най-обективно, благодарение на ваши сътрудници, чиновници и ръководители– и дайте приоритет на областите, които желаете да подобрите най-вече.

Бъдете подготвени да извършите нужното

Важно е да осъзнавате какви са вашите проблеми, само че това знание може да ви е от изгода единствено и само в случай че сте подготвени да положите нужните старания, с цел да постигнете мечтаната смяна. Преодоляването на рестриктивните мерки изисква време и самоанализ, премисляне на вашите визии и разбирания за вас самия и за света към вас. Нищо няма да стане от единствено себе си – разкриването на цялостния ви капацитет изисква усилена работа.

Идентифицирайте и премахнете пречките по пътя ви

Ние доста постоянно саботираме самите ние саботираме триумфа си като си слагаме ненужни загради и други ограничавания, било то умишлено или не. Разпознаването на тези трудности и тяхното премахване е основна част от процеса на откриване на цялостния ни капацитет.

Научете се да употребявате слабите си страни

Повечето хора споделят, че човек би трябвало да се концентрира върху мощните си страни, в случай че желае да доближи цялостния си капацитет. Аз виждам на нещата по малко по-различен метод. В книгата ми „ The Leadership Gap “ аз приказвам за изгодите от преодоляването на нашите слаби страни. Разберете кои са нещата, с които не се справяте добре и които смятате за ваши недостатъци и започнете да работите по тяхното възстановяване. Разкриването на цялостния капацитет на индивида минава през оползотворяването на всички черти и качества, с които разполагате – както вашите гении, по този начин и вашите недостатъци.

Има доста неща, които може да извършите, с цел да разкриете капацитета си. Дори и да не премахнете и прескочите всичките си ограничавания, положителното себепознание е от основно значение за ефикасното водачество.

......................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР