В летните месеци Ben&Jerry`s са едно от спасенията. Техните известни

...
В летните месеци Ben&Jerry`s са едно от спасенията. Техните известни
Коментари Харесай

Двамата съученици, създали сладоледена империя за стотици милиони със $12 000 начален капитал

В летните месеци Ben&Jerry`s са едно от спасенията. Техните известни сладоледи, носещи занимателни имена, като " Netflix & Chill " d " и " Americone Dream ", могат да бъдат открити от Щатите, през Сингапур, до Германия, Холандия и даже Румъния и Гърция. От Business Insider споделя за това по какъв начин двама братя, които се познават от деца, съумяват да основат същинска сладоледена империя, разпознаваема по целия свят.

Всъщност наименованието на компанията идва от имената на основателите ѝ - Бен Коен и Джери Грийнфилд. Те се срещат в гимназията в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Техните пътища се разделят за малко при започване на 70-те, като Грийнфилд отпътува да учи в Охайо, а Коен остава да учи в лицей в Ню Йорк, само че по-късно прекъсва. По-късно те се срещат още веднъж и се изнасят дружно чартърен.

Първоначално приятелите желаят да отворят пекарна, само че за задачата им би трябвало повече съоръжение, което е прекомерно скъпо. Вместо това вземат решение да отворят магазин, в който да продават сладолед. Те реализират тази концепция във Вермонт през 1978 година.
 Джери Грийнфилд (вляво) и Бен Коен
Източник:

Джери Грийнфилд (вляво) и Бен Коен

Предисторията е, че те се записват на курс за правене на домакински сладолед против 5 $. Те откриват магазина си на мястото на някогашна бензиностанция в град Бърлингтън, като всеки от тях влага в него по 4000 $ и двамата теглят в допълнение заем в същия размер.

Пред New York Times Коен споделя, че той нямал доста мощни вкусови рецептори. Заради това задачата на Грийнфилд била да сътвори артикули с подобен натоварен усет, тъй че сътрудникът му да може да ги разпознае със затворени очи.

През 1980 година те стартират да продават своите сладоледи в кутии в магазинната мрежа. Само 7 години по-късно тяхната компания към този момент коства 30 милиона $.
 Снимка 484399
Източник:

Коен е първият основен изпълнителен шеф на компанията, само че той слиза от поста през 1994 година. 6 години по-късно холандският конгломерат Unilever купува сдружението против 326 милиона $. Въпреки договорката нито един чиновник на компанията не е скъсен.

Според данни на платформата Statista Ben&Jerry`s са най-продаваната марка сладоледи на американския пазар към 2019 година. Към края на същия интервал продажбите ѝ възлизат на 682 милиона $. В Щатите компанията има 219 магазина, а участва на общо 38 пазара в света. За нея работят към 600 чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР