В летните жеги басейните са едно от предпочитаните места за

...
В летните жеги басейните са едно от предпочитаните места за
Коментари Харесай

Далавери ли правят в ДНСК или са некомпетентни?

В летните жеги басейните са едно от желаните места за почивка. Оказва се, че покрай столицата има един подобен оазис, който обаче е построен от сдружение без позволение за градеж. Освен това комплексът е пуснат в употреба персонално от шефа на Дирекция „ Национален строителен надзор “ Иван Несторов, макар, че по закон няма право на това.
Дружеството „ Аква Парадайз “ има комплекс с басейн в Долна Баня, рекламирани като място за почивка със стаи за посетители. Всичко на уеб страницата им иглежда прелестно, само че някогашни чиновници на ДНСК алармираха Фрог за неправда с разрешителното за прилагане на обекта. Наша инспекция откри не една, а още нередности. Вижте защо става въпрос.

Разрешително за градеж на несъществуващо сдружение

От документите, с които разполагаме се вижда, че разрешителното за градежа е издадено на 27 септември 2016 година от основния архитекта на Община Долна Баня. В него е посочено, че обектът е пета категория, а сдружението, което ще строи е „ АКВА ПАРАДАЙЗ “ ЕАД. Проверка в комерсиалния указател демонстрира обаче, че това сдружение е заличено на 02.5.2016 година Излиза, че разрешителното за градеж е издадено на несъществуващо сдружение, което прави обекта противозаконен.

Реално сдружението в което се преобразува - " АКВА ПАРАДАЙЗ " ЕООД, приключва обекта, само че това не трансформира обстоятелството, че то в действителност няма позволение за този обект. Двете сдружения са на еднакъв човек, на еднакъв адрес, с еднакъв капитал и активност, само че с разнообразни ЕИК, тъй като са разнообразни компании.

Само три месеца по-късно, през януари 2017 година, е поискана и призната от община Долна Баня смяна на категорията и обекта и той става четвърта категория. Искането е от второто сдружение. От документите се вижда, че се подвига категорията след „ настъпила смяна в капиталовите планове на възложителя “. Инвеститорът, който е едно исъщо физичесно, само че не и юридическо лице, е решил, че няма да прави открит бар, съблекални и обслужващи пространства, а снекбар, съблекални, обслужващите пространства и стаи за посетители. Не открихме повече данни за смяна на плана или категорията на обакта. Ако има такива, те следва да са направени и утвърдени за по-малко от година. Ако няма идващият факт е в нарушаване на закота.

Вместо общината, за обекта IV категория, позволение издава ДНСК


Иван Несторов е подписал през декември 2017 година разрешението за прилагане на „ Аква Парадайз “ ЕООД за построения от тях комплекс с басейн. Явно никой, от специалистите, които са гледал документите на обекта, не е забелязал, че действително компаниите са две, което може да е или пропуск или да са си затворили очите.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) за четвърта и пета категория разрешителните се издават от общините, а не от ДНСК. Дирекцията дава отговор за обектите, които първа, втора и трета категория. Подписът на Несторов върху разрешителното за басейна опонира на закона, разясниха пред Фрог нюз специалисти по Закон за устройство на територията. Нещо повече Несторов издава разрешението си въз основа на два посочени в документа члена на ЗУТ*, а те са безапелационни за какви категории може да се отнасят. Там не попадат четвърта и пета.

Защо Несторов издава този документ нямаме пояснение. Както знаете институциите в България доста обичат да се оправдават с „ техническа неточност “. Може да е това. В поредност от материали Фрог описа за редица нередности в ДНСК. За тях отчет е получила министър Петя Аврамова, която досега мълчи. Сигнализирана е и прокуратурата, която също нищо не споделя. Вижте ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.

Дали този случай е неточност или процедура могат да кажат единствено проверяващи и проверяващи органи.

Екип Фрог Нюз

====

* Разрешителното е издадено на съображение на член 222, алинея 1, т.8, в който четем: Началникът на Дирекцията за народен строителен надзор или упълномощено от него длъжностно лице издава позволения за прилагане на градежи от първа до трета категория в това число или отхвърля издаването им. В другия посочен като правно съображение чл.177, алинея 2 четем: Строежите от първа, втора и трета категория се вкарват в употреба въз основа на позволение за прилагане, издадено от органите на Дирекцията за народен строителен надзор, при условия и по ред, избрани в разпоредба на министъра на районното развиване и благоустройството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР