В Кюстендилско започна подготовка за събирането на реколтата от череши.

...
В Кюстендилско започна подготовка за събирането на реколтата от череши.
Коментари Харесай

Над 30% по-слаба реколта от череши в Кюстендилско

В Кюстендилско стартира подготовка за събирането на реколтата от череши. И тази година община Кюстендил със съдействието на кметовете на по-малките обитаеми места, полицията и жандармерията ще обезпечат защита на насажденията и огромен брой пунктове за предаване на продукцията.



Около 100 служители на реда и жандармеристи ще се включат в акцията по запазване на реколтата. Тази година тя е от 30 до 50 % по-слаба.

Черешопроизводителят Любомир Димитров съобщи в Българска национална телевизия " Денят стартира ", че причина за това са студовете напролет. Имало е и леки слани, които са " довършили " някои от сортовете и те не са могли да се опрашат. Има риск при дъждовете, които се чакат, да провокират повреждане на продукцията.

Берачите тази година желаят по-високи надници. В момента към 25-30 % от цената за бране е по-висока, препаратите са 100% по-високи, торовете с 200%. Изкупната цена е с близо 10% по-ниска от предходната година, поради което съществува риск тази година доста от черешите да останат по-дърветата. По-малките производители към този момент всеобщо се отхвърлят да създават череши поради огромните разноски и високите осигуровки, а помощта от страната е минимална, сподели Димитров.

Мирослав Малинов от община Кюстендил посочи, че досега в деловодството на общината са подадени документи единствено от една компания за откриване на изкупвателни пунктове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР