В Кюстендилска област са изградени няколко специализирани институции за краткосрочни

...
В Кюстендилска област са изградени няколко специализирани институции за краткосрочни
Коментари Харесай

Най-иновативните техники и инициативи по трудотерапия в домовете за стари хора в Кюстендилско

В Кюстендилска област са построени няколко профилирани институции за краткосрочни и дълготрайни обществени услуги за възрастни хора, с физически увреждания, както и за възрастни хора с умствена назадничавост.
Дом за остарели хора е ситуиран на територията на община Кочериново, а в община Кюстендил - с. Преколница е построен Дом за възрастни хора с умствена назадничавост. Село Преколница се намира в Югозападен район на България в географската област Каменица. Жп спирка на линията Кюстендил – Гюешево и е част от община Кюстендил. Разстояние до Кюстендил - 18км, до столицата - 82 км.
Домът за възрастни хора с умствена назадничавост с. Преколница е профилирана институция (делегирана държавна дейност), за даване на обществени услуги отвън нормалната домашна среда, на лица над 18 години с интелектуални увреждания, които не са в положение сами да провеждат и задоволяват своите витални потребности.
Специализираната институция е ситуирана в красива околност в с. Преколница на повърхност от 21 дка. Създадени са всички нужни условия за жителите - консуматори на обществени услуги с диагноза „ лека, умерена, тежка и дълбока степен на умствена назадничавост ", които са освидетелствани с ЕР на ТЕЛК. Капацитетът на дома е 44 места, които са предопределени единствено за дами.
Услугите, които се дават в профилираната институция се основават на обществена работа, използване на самостоятелен метод и са съобразени с съответните потребности, желанието и персоналния избор на всяко настанено лице. Насочени са към поддръжка на подпомаганите лица за реализиране на ежедневните действия и обществено включване, а точно:
• обезпечаване на пълностоен и независим метод на живот в подобаваща среда;
• обезпечаване задоволяването на здравни потребности;
• обезпечаване на прочувствена и психическа поддръжка за превъзмогване на обществената изолация;
• основаване на условия за подкрепяне, взаимопомощ, ефикасна отбрана и обществена интеграция;
• образуване на разнообразни трудовотерапевтични програми;
• образование в витални, обществени и трудови умения и навици;
• образуване на свободното време;
• подпомагане за пълноценно включване, обществена поддръжка и обществена интеграция;
Предлаганите обществени услуги обезпечават:
• прилагане на спално помещение, мебелирано и оборудвано по подобаващ начин-шкаф, дрешник, маса и столове;
• разчистване на спалните отделения;
• подкрепяне осъществяването на персоналния тоалет;
• къпане;
• подстригване;
• пране на персоналното белъо и облекла, тяхното гладене и изкърпване;
• пространства за хранене и обществени контакти;
• хранене с вкусна, питателна и разнообразна храна, включително и диетична според от здравословното положение и персоналния избор на потребителите;
• подкрепяне при храненето;
В дома има и всекидневно обезпечаване на здравни потребности – оказване на подпомагане за приемане на здравна и стоматологична помощ, доставяне с предписаните медикаменти и обезпечаване на подобаващ медицински личен състав.
Предлаганите здравни услуги обезпечават:
• непрестанно 24 часово здравно обслужване;
• фамилен доктор, който прави медицинските прегледи;
Организира се и терапия на настанените лица от екип от експерти по групи, където участниците в нея пеят, рисуват, танцуват, гледат филми. Организира им се трудова и битова трудотерапия, както и разходки в двора и до обитаемото място. Осигурен е достъп до информация за лицата, които могат да четат.
Предлаганите услуги обезпечават:
• просветителни потребности – обезпечаване на достъп до информация и участия в просветителни програми;
• потребности в свободното време – опция за независимо образуване на свободното време, обмисляне на културни, спортни и други действия, образуване на екскурзии;
• потребности от контакт със фамилията, другари, близки и други лица;
• ограничения за извеждане от профилираната институция и обществено включване – опция в най- огромна степен за присъединяване в публичния живот.
Освен тези две профилирани институции, в град Кюстендил е построен и Дом за възрастни хора с физически увреждания “Ильо Войвода “. ДПЛФУ се намира в тихият курортен град Кюстендил, фамозен с минералните си извори от хилядолетия. Разположен е измежду приятни простори и прелестни гледки, недалече от Осоговската планина и овощните градини. За потребностите на пребиваващите са построени здания с съседен парк и инфраструктура, която е главно ремонтирана, санирана и съвременно обзаведена, според европейските условия. ДПЛФУ " Ильо Войвода " гр. Кюстендил, цели да обезпечи на домуващите от страната опция да водят пълностоен живот в налична и положителна среда, обградени от внимание и грижи.

Институцията е ситуирана в постройка на 2 етажа. Сградата е солидна, двуетажна и едноетажна постройка, в положително положение, с алуминиева дограма, санирана. Обособени са 25 спални пространства за домуващите, разпределени в три крила.
Стаите са с две, три и четири кревати. Всяка стая има тв приемник, дрешник, самостоятелни шкафчета. Има опция всеки да конфигурира личен компютър с обезпечен достъп до интернет, както и други нужни за естественото престояване помощни средства.
Санитарните възли, ситуирани във всяко поделение имат инсталирани съоръжения за улеснение използването им от хората с увреждания. Пребиваващите са настанени в 3 отделения в стаи с 2, 3 и 4 кревати. Стаите са главно ремонтирани, обзаведени с легло, дрешник и помощно шкафче за всеки, тв приемник, радио.

За напредване от I-ви до II-ри етаж има конфигурирана специфична автоматизирана платформа. Има построен и личен перално-сушилен комплекс, а за настанените лица има построен заслон за сушене. Отоплението и топлата вода се обезпечават чрез парова централа с казан и ко-генератор на естествена газ. Това, с което домът притегля вниманието на потребителите е реновирания по план на Световната банка парк с цветя и овощна градина. На потребителите са предоставени още: параклис с 24 часов достъп, ресторант с 60 места и лятна градина, кетъринг и професионален кухненски блок, автоматизирана платформа за напредване сред първо и второ равнище на дома, конферентна зала с ТВ и компютърни кътове в мрежа и с обезпечен интернет достъп, обзаведени мултифункционални фоайета и зали за занимания в свободното време, за занимание и бюфет.
Дворното място на дома е с обща повърхност 7 544 кв. м., добре озеленено, с завършени цветни лехи и алеи. Алеите са циментирани, за потребителите е обезпечена беседка, пейки, с което са основани положителни условия за разходки и допиране до природата в свободното време. Разположението на алеите и пейките е съобразено с размерите на инвалидните колички и опциите им за напредване.
По план на Община Кюстендил и Социално - капиталовия фонд ма МТСП с поддръжката на Световната банка парка е главно реконструиран и освежен. Парковите уреди са съобразени с условието за досегаемост на средата. На живеещите в дома се дава пакет услуги, отговарящ на европейските стандарти, както и обезпечена помощ съгласно техните самостоятелните потребности и стремежи.

През 2009 година по план „ Красива България " в ДВФУ Ильо Войвода Кюстендил се реализираха действия по размер „ Подобряване на обществената инфраструктура " на Проект „ Красива България”. Проекта се е трансформирал в знак, който събира в себе гордостта на българите от тяхната история и обичаи и възражда възприятието за национална принадлежност. Проектът прибавя естетично измерение на обществените планове и придава обществен смисъл на плановете за възстановяване на градската среда. Постигнатите резултати носят наслада на потребителите на обществени услуги от вкъщи и техните близки и задоволство на колектива на ДВФУ.

Социалните услуги, предоставяни в профилираната институция дават отговор на следните стандарти и критерии за местонахождение и материална база:
1. досегаемост, добре поддържана битова и околна среда;
2. задоволително спални пространства, пространства за обществени контакти, пространства за хранене, санитарни пространства и други с улеснен достъп до тях;
3. съществуване на помощни средства за връзка, на подобаващи указателни табели за настанените лица със слухови, зрителни или други физически усложнения, както и на инсталирани системи за повикване, снабдени с леснодостъпен бутон за алармен сигнал, на всички места, където е необходимо;
4. даване за всяко настанено лице на спално помещение, мебелирано и оборудвано по подобаващ метод съгласно откритите потребности на лицето и неговия персонален избор;
5. обезпечени отопление, осветяване, доставяне с вода и вентилация на пространствата, съгласно санитарните правила и условията за безопасност;
6. съблюдаване на санитарните и хигиеничните правила за надзор върху разпространяването на инфекции съгласно настоящото законодателство
Настаняването в дома е регламентирано от Социалното министерство със съответните нормативни документи. Приема в институцията се реализира със Заповед от Дирекция обществено подкрепяне. Не се ползва райониране. Ако лицето е от различен град, настаняването се реализира посредством съответната Дирекция обществено подкрепяне по непрекъснат адрес.
Документите, които би трябвало да подадете в Дирекция " Социално подкрепяне ", с цел да постъпите в ДПЛФУ " Ильо Войвода " са: Молба-декларация; Решение на ТЕЛК; Медицинска записка от персонален доктор и други. За повече информация се обърнете към съответната Дирекция обществено подкрепяне по непрекъснат адрес.
Със заповед РД 01 - 218/24.02.2010 година на изпълнителният шеф на Агенция за обществено подкрепяне потенциалът на Дома е понижен от 95 на 90 места. По настоящем в него живеят 26 мъже и 64 дами.
Условията за престояване в ДВХФУ са:
- кратковременно настаняване до 3 месеца
- настаняване за безкрайно време.
- Възможност за домакински отпуск до 3 месеца със опазване на мястото. Възможности за настаняване на лица над 18 годишна възраст с:
- физически увреждания ( ширпкопрофилно ), само че умствено съхранени;
- с физически увреждания, с пост клинични проблеми - нуждаещи се от клинично патрониране или от рехабилитационни услуги
Обгрижването на пребиваващите може да бъде: - на ден с нощно дежурство, - самостоятелно с 24-часово дежурство. Цените за домуване се дефинират съгласно Тарифи по закона за МДТ >> 70% от прихода на лицето ( тук не се включва добавката за непозната помощ ). Цените на в допълнение предлаганите услуги се създават по специфична скица, отчитаща обезпечените услуги и равнището на комфорт предоставяно на потребителите, както и специфичните условия на всеки субект, съгласувани с лекарските наставления, там където това е належащо.
Ценовата листа, отчитаща стойностите на доброволните здравноосигурителни вноски е отворена за в допълнение договаряне в бъдеще.
Социални услуги
Институцията дава на потребителите на обществени услуги правото на прилагане на необятна гама обществени услуги в това число:
1. ежедневни потребности;
2. здравни потребности;
3. просветителни потребности;
4. рехабилитационни потребности;
5. потребности в свободното време;
6. потребности от контакти със фамилията, приятелите, близки и други лица.
Периодично в Дома се приготвят, провеждат и организират разнообразни прояви, свързани с град Кюстендил, с календара на националните празници или персонални празници на домуващите:
- Участие в обичайните за община Кюстендил празници – Празник на черешата, „ Панагия - въодушевление на хляба “, Празник на плодородието, Кюстендилска пролет и други
- Празници в Дома, свързани с традициите и обичайте на българите -коледни и новогодишните празници, Великден, Цветница, Богородица и други
- Инициативи и действия на нашите другари, членове на клуб „ Доброволци “ – изпълнителите от вокална група „ Калпазани, дребните ученици на ДГ „ Славейче “ и ДГ „ 1 юни “, учениците от главно учебно заведение „ Иван Вазов “. ПМГ „ Проф. Ем. Иванов “, ПГИМ „ Й. Захариев “, Формация „ Партньори “ и мн. други
Многообразни са деянията, свързани с грижите за свободно време. Най – значимите от тях са: концерти на известни реализатори, тържествени обеди с оркестър, празнуване на рождени дни, отмора на море и планина, осъществяване на профилирани игри за хора с увреждания – „ Боча “, осъществяване на викторини, подготовка за присъединяване в шампионати и надпревари – по шах, табла и прочие
За облекчаване на нужните здравни потребности на потребителите на обществени услуги е направен писмен проект за здравни грижи от лице с уместно здравно обучение, който включва:
1. здравна история;
2. нужни превантивни мерки;
3. съществуване на алергии;
4. потребности от зъболечение;
5. потребности от лекуване или оздравителни програми;
6. имунизации и наблюдение;
7. хранене и диети;
8. рехабилитация;
9. персонална хигиена.

Медицинското обслужване е проведено в 24 часов режим на работа. В институцията се реализират функционалностите, както на персонален доктор, по този начин и нужните - съгласно профила на институцията медицински специалности. Предоставят се и стоматологични услуги - в дома има стоматологичен кабинет. Лекарите, медицинските сестри и санитарите са с дълготраен опит и потвърдени с времето качества.
На потребителите се дава четирикратно хранене, съобразено с положителните практики. Осигурен е верен режим на хранене, в това число диетично хранене, съобразено с самостоятелните потребности. Функционира стол с 50 места и професионален кухненски блок. Сервиране на лежащо болните в спалните пространства. Дома разполага със модерна складова база за питателните артикули и амбалажа. Социалните услуги, предоставяни в профилираната институция дава отговор на следните стандарти и критерии за хранене:
1. обезпечен верен режим на хранене, отчитащ условията на Закона за националното здраве и нормативните актове по използването му;
2. обезпечена качествена, здравословна и питателна храна при отчитане на питателните потребности и персоналния избор на потребителите и при съблюдаване условията на Закона за националното здраве и нормативните актове по използването му;
3. сходство на пространствата, в които се съхраняват хранителни артикули, на условията, избрани от профилираните контролни органи.
Социалната институция разполага с павилион за:
1. качествена, здравословна и питателна храна при отчитане на питателните потребности и персоналния избор на потребителите и при съблюдаване условията на Закона за националното здраве и нормативните актове по използването му;
2. артикули от първа нужда и такива, отчитащи потребностите и персоналния избор на потребителите и при съблюдаване условията на Закона за националното здраве и нормативните актове по използването му;
Рехабилитация
В Дом „ Ильо Войвода “ - Кюстендил работят чудесни кинезитерапевти и рехабилитатори. Тяхната задача е да подаряват здраве, като оказват помощ на всички домуващи със познание и умеене. Рехабилитационен център, предoставя условия за разнообразни поцедури и физиотерапия. Направление рехабилитация е оборудвано с нужните тренажори и уреди за: пост травматична, оживление, вървене с тояжка и масажор, оживление в спалните пространства, дихателна терапия, извеждане в двора и парка, фитбол занимания, криотерапия.
Направление физиотерапия е обезпечено с апарати за следните процедури: магнит; радари; солукс; кварц; тонус (вибромасажор); инфраруж; електростимулация; Наличието на разнородни уреди и апарати, разрешава реализирането на необятен кръг процедури. С помощта на кинезитерапията се вземат решение лечебни, профилактични и възстановителни задания.
През 2016 година тим на ДВХФУ " Ильо Войвода " Кюстендил взе участие в интернационален шампионат по БОЧА. Прилагането на интегрираща спортна игра „ Боча " е подобаваща за работа с деца и възрастни с увреждания. От същата година в Дома за възрастни хора с физически увреждания има и MOTOmed viva 2. Това е тренажор за възрастни с електронно ръководство за лекуване на спастични положения, парези, мускулна уязвимост и ставни контрактури на горен и низък крак, като придвижването е интензивно и пасивно.
Закупуването станало допустимо с помощта на дарения. Ежедневно уредът е потребен за домуващите. Работата на кинезитерапевтите в дома е в посока „ придвижването е естествена форма на битие на живата материя”. Кинезитерапията включва потреблението на разнообразни форми и способи на двигателна интензивност, с цел да възвърне дишането, кръвообръщението, придвижването, храносмилането, отделителната функционалност и други телесни функционалности.

Има три типа кинезитерапия: пасивна, пасивно-активна и дейна. MOTOmed viva2 е средството, което се употребява и в трите типа. Чрез този апарат се реализира механотерапия и подготвителни занятия чрез циклични ротационни придвижвания на горни и долни крака от друг темперамент на мускулното редуциране, темпа на осъществяване и дълготрайност. За оперативния надзор на качеството и дозата на упражнение се употребява биологичната взаимовръзка на параметрите: ъгъл на завъртане, скорост на въртене и посока на въртене. Осъществяваните подготвителни занятия освен се харесват от домуващите, само че са извънредно нужни. Посредством потреблението на MOTOmed viva2 се реализират:
Ø Подобряване и усъвършенстване на биохимичните модели на придвижване
Ø Подобряване и усъвършенстване на патогенен мускулен тонус
Ø Увеличаване мускулната мощ
Ø Намаляване и унищожаване болката посредством увеличение на болковия предел
Ø Подобряване и нормализиране на координацията
Ø Увеличаване проприоцептивната сензитивност
Ø Повишаване издръжливостта
Ø Увеличаване адаптационните благоприятни условия към физическа интензивност
Ø Подобряване на психоемоционалното положение
За профилирания екип на дома заниманията с MOTOmed viva2 е грижа към хората с увреждания и блян към достижения. Социалните услуги, предоставяни в профилираната институция дават отговор на следните стандарти и критерии за здравни грижи:
1. обезпечаване на подпомагане за приемане на здравна и стоматологична помощ, както и на други здравни грижи;
2. обезпечаване на подпомагане за доставяне с предписаните лекарства;
3. установяване на чиновник с уместно обучение, виновен за осъществяването на критериите и стандартите за здравни грижи.
В дома се практикува и така наречен “Трудотерапия “ като заниманията по трудотерапия са освен потребни, само че забавни, занимателни и потребни. В тях всеки консуматор може да откри своето място в най-малко едно от заниманията по: стъклопис, изработка на икони, мартенички, къща на фантазии, декорация, сувенири и прочие В Дома удобна почва откри и музикалната терапия. Грижите за овощната градина в Дома, за зелените площи и домашните любимци са прегледен образец за заниманията по стъклопис.
Часовете по трудотерапия са обичано занятие за домуващите. Те научили техниката за изобразяване върху стъкло. Творбите им красят дома, а някои от тях откриха място на щанда за сувенири на Празника на черешата.

Освен това в Дома за възрастни хора с физически увреждания, седмицата преди огромния християнски празник – Великден, е изпълнена постоянно с доста изяви и мерки. От няколко години в Дома се открива галерия на икони. Подготовката за изложбата стартира още през месец януари. В продължение на три месеца се творят всички произведения в заниманията по трудотерапия. Иконите са направени по три техники: лепене на семена, изобразяване върху стъкло - стъклопис, изобразяване върху глина. Домуващите дружно със своите трудотерапевти избират своята икона, дефинират последователността на дейностите по потребления способ на направа и с доста самообладание и непримиримост сътворяват „ своята “ икона - иконата, която носи за тях религия, добрина, молитва.

В ДВХФУ „ Ильо челник “ – Кюстендил са основани предпоставки всеки домуващ да може да изяви своите креативен благоприятни условия. Наред с одобрените изяви за изобразяване, апликиране, плетене и прочие, от няколко години в дома към този момент има и " архитекти ".

Иван желае да построи къща по собствен план. Трудолюбието и постоянството му разреши да направи макет на къщата на фантазиите. В продължение на два месеца той съумя подробност по подробност да я построи, с което направи сполучливо макета на къщата, в навечерието на Международния ден на хората в увреждания. Наред с насладата от сполучливо осъществения макет – Иван получи и доста похвали с пожелания – къщата на фантазиите да се осъществя в скоро време в двора на Дома.

В заниманията по трудотерапия, за домуващите се организира и темп терапия. В ДВХФУ „ Ильо челник “ - Кюстендил гостува Мартин Иванов – темп терапевт, създател на Институт за Съвременно Изкуство и Терапия „ ЛИБЕРА “.

Мартин Либера е добър другар на хората, живеещи в дома. Със своята стратегия по ритмология, е извънредно потребен за всеки домуващ, взел участие в лечението. Подарените ритми и лекотата на общуването с него основава невероятни прекарване на участниците. Заниманието с Мартин може в резюме да се опише с думите: невероятна харизма, завладяваща с ритъма; характерен метод към увреждането и основаването на значителност у индивида.
Периодично в Дома се приготвят, провеждат и организират разнообразни прояви, свързани с град Кюстендил, с календара на националните празници или персонални празници на домуващите. Многообразни са деянията, свързани с грижите за свободно време. Най – значимите от тях са: концерти на известни реализатори, тържествени обеди с оркестър, празнуване на рождени дни, отмора на море и планина, осъществяване на профилирани игри за хора с увреждания – „ Боча “, осъществяване на викторини, подготовка за присъединяване в шампионати и надпревари – по шах, табла и прочие Ето и някои от най-интересните начинания на Дома от края на 2018-та и началото на 2019г.:
" Да подарим топлота на възрастните хора "
На 7-ми декември 2018 година деца, учители и родители заедно се включиха в разработване на коледни картички. Основната концепцията беше да се подкрепи и разнообрази живота на трудноподвижните и самотни възрастни хора, в навечерието на Коледа и по едно и също време с това да се възпитава у децата доброта и съпричастност към компликациите на живеещи в Дома. Те отключиха у всички положителни усеща и креативно ентусиазъм, които откриха своето място при изработката на честитките. В навечерието на Коледа картичките дойдоха в Дома за възрастни хора „ Ильо челник “, град Кюстендил с благопожелание за Весела Коледа и Щастлива Нова 2019 година!

Операция “Плюшено Мече” е гражданска доброволческа самодейност (изградена 2007г.) за сбъдване на Коледните стремежи на деца и младежи в неравностойно състояние, а в последните години включва в описите и възрастни хора с умствени увреждания, тъй като те носят душата на дете. За Коледа - в последната деседневка на месец декември 2018 година от организацията дойдоха с опаковани дарове за всеки поименно, като всеки от тях бе наименуван на цвете: невен, гербер, иглика - 90 подаръка с картичка с пожелания. Операция " Плюшено мече " извърши за всеки домуващ желанието - часовник, парфюм, спортен екип, шоколад, чорапи, маратонки – “невероятно прекарване за всеки, толкоз доста усмивки получихме с една интервенция на " Плюшено мече “ – разясниха с трогване от вкъщи.
В навечерието на Нова година пък, следващата изненада за домуващите била томболата с шансове проведена от управлението на ДВХФУ. “Разиграхме я с доста радостно въодушевление на нашето предновогодишно празненство на 27-ми декември, в залата за свободно време. Всеки един от домуващите получи малък подарък, смесен с шанс за идната година. “ В подготовката и провеждането се включи целия състав на дома, с цел да може всеки да получи подарък. “В залата имаше празнично въодушевление, съпроводено с неспокойствие в упованието на подаръка и доста радостни прекарвания с посланието на подаръка. “ – разясняват от управлението на дома.
В началото на 2019г. – през м. януари, по традиция, запазила се в годините, се провежда и водосвет за здраве - в параклиса на дома. Отец Васил в параклиса “Свети Василий “ внесе вярата и желанията за живот, здраве и добрина. Тогава посетители на водосвета бяха кметът на община Кюстендил - господин Петър Паунов, Любляна Начева - зограф, Йорданка Тодорова – покровител и други Домуващите участваха на проведеното малко празненство и всеки си пожела своите най - съкровенните стремежи да станат действителност.



По-късно през същия месец, за поредна година консуматори от вкъщи бяха и на рехабилитация в профилираната болница за рехабилитация - Петрич. Тя е ситуирана на територията на Национална спортна база " Цар Самуил ". Лечебното заведение се намира на 8 км от местността Рупите и на 30 км от Роженския манастир. СБР Петрич е предопределена както за лекуване на разнообразни типове болести, по този начин и за възобновяване и релакс. Това комбиниране на функционалности се оказа удобно за домуващите, които имали опцията да бъдат дружно с млади футболисти, от които останали очаровани.

“Срещата с Юношите на Лудогорец с групата от вкъщи ще бъде запомнена не поради хубостта на младостта, а с тяхната хуманна постъпка да спомогнат за извозването и настаняването в ресторанта на мъчно преносимите... Благодарим Ви млади спортисти! Бъдете живи и здрави, за реализиране на доста победи и добрина на нас - по възрастните! “ – възхищават се от вкъщи.
На 4 февруари 2019 година се отпразнуваха 48 години от откриването на обществената институция Дом " Ильо челник " - град Кюстендил. Гост на рождения ден беше Йорданка Тодорова, която е покровител на дома. Специално за празника тя подари обогатяващи личността книги за многообразната библиотека на дома и пожела на работещи и живеещи да бъдат здрави, обградени с взаимна любов и внимание, със сили и кураж да се оправят с неизбежните сложни моменти, с религия и оптимизъм да се радват на всеки подарен от Бога ден! Вокална групировка " Калпазани " с живописен началник Лилия Александрова - дългогодишни другари на дома, внесоха със своите надарени гласове и детска безгрижност празничността и песенността, с цел да има същинско посрещане на значимостта във времето.

В края на месец февруари и зам.-министъра на труда и обществената политика доктор Султанка Петрова посети Дома за възрастни хора с физически увреждания. Тя се срещна с шефа Анелия Велинова, която срещна зам.-министъра с работата и дейностите на обществената институция. Представителите на МТСП разгледаха изискванията, които предлага домът и се срещнаха с провокациите, пред които се изправя личният състав и хората, обитаващи го.

Мартеници за всички от сърце
На 1-ви март 2019 година - в Дома имаше раздвижване, детска шум и доста усмивки. В залата за свободно време се организираше празник - празника на мартеницата! По традиция децата от детска градина " Първи юни " с шеф Даниела Виткова и учениците на Професионална гимназия по лека индустрия " Владимир Димитров Майстора " с представител Стефан Лазаров внесоха усмивки, пролетно въодушевление, мартеници за всички от сърце.

Много забавна празнична програмата сервираха най-малките, с мартенски привет, съумяха да ухилен и зарадват всеки от домуващите. През месец януари и февруари в заниманията по трудотерапия интензивно се изработваха мартенички. Наред с обичайните модели се направиха доста забавни гривнички, дребни огърлици и доста красива мартенска декорация. В последната десетдневка на февруари беше проведена и галерия с всички направени модели и в Дома „ дойде “ Баба Марта. По предпочитание на домуващите те взеха присъединяване и в мартенския базар на община Кюстендил, като всеки ден домуващи и личен състав обслужват искащите да си закупят от техните мартеници. Ръководството на Дома благодари на всички участници в изработването и реализирането на мартеничките и им пожелава дълъг живот, здраве и шанс, това което те самите са написали на мартенските картички.
Продължават дейностите в дома по и по план „ СТАРТ – активизиране и консолидиране на хора с увреждания, посредством адаптиране на обичайни игри и спортни дисциплини” по стратегия Еразъм + Спорт. Участниците са четири страни, по тази причина и игрите са четири, а точно: игра от България – “Ямички “, македонска обичайната спортна игра “Джамия “, турска обичайната спортна игра “Мраморни топчета “, полска обичайната спортна игра “Рингнетбол (Пиершеньовка) “.
В Дома за възрастни хора с увреждания оборудването за четирите игри е налично, кинезитерапевтите са подготвени за разпоредбите на игрите и според от опциите на хората, живеещи в дома са извършени образования за всяка игра. Основните цели на плана са разпространение на обичайни игри и спортни дисциплини, като средство за повишение на физическата интензивност, както и обществено включване на хора с увреждания, посредством адаптиране на обичайни игри от четирите страни.
Водеща организация в интернационалното партньорство е Спортно съдружие за хора с увреждания „ Старт “, гр. Познан, Полша, а сътрудници в осъществяване на плана са Сдружение „ Партньори-Кюстендил “, България, Фондация „ Здраве, обществени действия и обучение “, гр. гр. Сома, Турция и Сдружение „ Бравура кооператива “, гр. Делчево, Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР