В Кюстендил днес беше открито 11-то издание на традиционния "Празник

...
В Кюстендил днес беше открито 11-то издание на традиционния "Празник
Коментари Харесай

Откриха Празника на черешата в Кюстендил

В Кюстендил през днешния ден беше намерено 11-то издание на обичайния "Празник на черешата ". Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се допрян до хубостта и усета на черешовия плод, показана в творби от череши, споделиха уредниците. Празникът е отдаден на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на празника, който ще продължи и на следващия ден, са Община Кюстендил, дружно с локалния Институт по земеделие.

След гостите през днешния ден бяха митрополит Серафим - на Неврокопската митрополия, Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на Софийска митрополия, Адрианополският свещеник Евлогий - свещеник на Рилската Света обител. Сред гостите беше и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски.

Кюстендилци и гостите на града поздрави Белоградчишкият свещеник Поликарп и съобщи благословението на Негово светейшество за здраве, благословени години в мир, обич, единение и процъфтяване.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов показа перспективни сортове череши за страната и региона. Той уточни, че 68 страни в света отглеждат череши. Първенци в производството в международен мащаб са Турция, Ирак и Съединени американски щати. По площи и продукция България е на 14 място в света, уточни Домозетов. В Кюстендилско череши се отглеждат на към 19 хиляди декара, като нарастването спрямо предходната година е към 1000 дка, обясниха експерти от Института по земеделие.

Днес ще се състои конкурс за най-едра череша, най-атрактивно вешало и най-красив черешов щанд. Наградният фонд е в размер на шест хиляди лв..

Специално за посетителите на Кюстендил и всички искащи, Община Кюстендил е подготвила информативен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР