В кулоарите на Световния икономически форум НАТО и Турция не

...
В кулоарите на Световния икономически форум НАТО и Турция не
Коментари Харесай

Външният министър на Турция: НАТО “принуди” Анкара да купи С-400

В коридорите на Световния стопански конгрес НАТО и Турция не съумяха да разрешат противоречивия въпрос във връзка с доставката на съветски зенитни ракетни системи С-400 в Анкара, написа “Ашарк Ал Аусат”.

Освен това турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че в действителност Алиансът е принудил страната му да подписа тази договорка, защото броят на системите за противовъздушна защита на НАТО по границите на Турция с нестабилни райони е понижен.

НАТО и Турция не са съумели да се спогодят за доставката на Анкара на съветски зенитно-ракетни системи С-400, написа саудитското издание “Ашарк Ал Аусат”, написа "Поглед инфо ".

Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос. "До момента не сме съумели да реализираме съглашение по този въпрос ", сподели той и добави, че военната организация има проблеми заради тази обстановка. „ Безсмислено е да отхвърляме това “, акцентира Столтенберг.

Покупката на С-400, която се поддържа интензивно от съветския президент Владимир Путин и неговия турски сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, провокира сериозна угриженост измежду съдружниците на Анкара в НАТО, както и опасност от американски наказания, напомня изданието.

В отговор на изказването на Столтенберг турският външен министър Мевлют Чавушоглу, също присъстващ в Давос, съобщи, че страната му е била принудена да купува съветски системи заради намаляването на броя на системите за противовъздушна защита на НАТО на турските граници с нестабилни райони, в това число Сирия.

Външният министър също увери, че С-400 е несъответстващ с комплексите на НАТО и затова не съставлява опасност за съюза.

Превод: В. Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР