В кулоарите на парламента здравният министър Ананиев проговори по превърналата

...
В кулоарите на парламента здравният министър Ананиев проговори по превърналата
Коментари Харесай

Ананиев без позиция за болничните, отбягна и въпрос дали ще се събират такси за преглед на деца

В коридорите на Народното събрание здравният министър Ананиев проговори по трансформиралата се в съществена тематика за скандалното предложение първият ден от болнични да не се заплаща. Той обаче по този начин и не изрази безапелационна позиция , а единствено регистрира създалото се напрежение.
" Вижда се, че има напрежение с болничните. Трябва да забележим анализите, въз основата на които е направено това предложение и тогава мога да разясня . При всички случаи се вижда, че има несъмнено напрежение. Няма единно мнение по този въпрос “, сподели Ананиев.
Във връзка с концепцията децата да заплащат 1 лева такса за обзор, министърът уточни, че това е обсъждано на съдружния съвет.
Не съм виждал текстовете, не съм виждал претекстовете. Не съм виждал разбора. Не мога да кажа еднопосочно “, добави още Ананиев.
По мотив случай с умряло дете, министърът изрази съболезнования към родителите.
Назначил съм незабавна инспекция в трите лечебни заведения, през които детето е минало . До сряда би трябвало да ми рапортуват и в случай че се откри нарушаване,ще има осъдени “, акцентира още Ананиев.
Той изясни, че детето първо е постъпило в Детската педиатрия, по-късно е минало през Правителствена, т.е. Болница „ Лозенец “, там са изписали домашно лекуване, утежнява се, връща се в детската болница. След което по неотложност детето е преведено в " Пирогов ", където е умряло.
По време на парламентарния надзор, Ананиев разяснява тематиката за отпадането на условието за присъединяване в съставите на ТЕЛК на експерти по всички профили на болесттите. Той уточни, че това е оптимизирало работата в ТЕЛК.
„ Практиката до приемането на условието за присъединяване в експертизата на доктор по профила на болестта, въведена през август 2018 година не потвърждава съществуване на проблеми при освидетелстването на лицата .
По тази причина смятам, че отпадането на условието за присъединяване в съставите на ТЕЛК на експерти по всички профили на болесттите освен не утежнява работата на комисиите, само че и усъвършенства условията към тяхното окомплектоване в сходство на потребностите и опциите. “, съобщи Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос.
Във връзка с възнагражденията на работещите в ТЕЛК министърът посочи, че те се дефинират от управлението на съответното лечебно заведение и това е регламентирано със Закона за лечебните заведения.
Той добави, че с смяна в Закона за здравето е дадена опция на лекарите от съставите на ТЕЛК да упражняват в същото време и здравната си специалност и това им образува по-големи хонорари.
Заплатите на чиновниците в Регионалните здравни инспекции са регламентирани с Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, напомни министърът.
В плана на бюджет за 2020 година са планувани средствата за нарастване на възнагражденията на работещите в системата на незабавната здравна помощ, в сходство с признатата от Министерски съвет „ Концепция за развиване на незабавната помощ в Република България 2014-2020 година “, сподели още министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР