В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на

...
В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на
Коментари Харесай

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И до момента в който доста постоянно огромна част от април се пада в интервала на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа желае.

Но кое животинче в действителност е агне? Овцете раждат нормално през януари и до момента в който сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават към този момент шилета. Въпреки това до есента, въпреки някои да съумяват да наддадат до 25-28 кг, могат да се нарекат агнета .

След септември към този момент се водят публично шилета, а презимуват ли - овце. И, в случай че не купувате от супермаркет авансово опаковани части, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне би трябвало да е най-много 7-8 кг нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло . Иначе мазнинката добива оня присъщ мирис, поради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено . Вкусът е сложен, доста характерен и гальовен. Текстурата му е деликатна от вътрешната страна и доста сочна, а коричката е хрупкава, нежна и ароматна. Постигането на тази мощно слюноотделяща характерност е доста елементарно, единствено следвайте нашите препоръки.

Кое парче по какъв начин се готви
Печенето е способ на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, до момента в който се подготвя. Затова подобаващи за печене са най-нежните елементи - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до необятния гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се подготвя най-често от бутчето.

 д iStock
 image2_16x9.png Блаженото наслаждение, от което всяка жена има потребност: 7 хрумвания за масаж у дома На фокус
С какво се подправя
Агнешкото единствено по себе си е доста ароматно и няма особена потребност от мощно подправяне. Най-добре се добавя от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и несъмнено чесън, само че не е нужно всички да се ползват едновременно. Една добра композиция от подправки е употребена в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка .

Преди подправяне месото се почиства от непотребната лой и ципи . Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко лой по цялата повърхнина на месото. Месото се опакова плътно във фолио и се поставя в хладилника, най-добре за една нощ, с цел да вземе най-хубавото от всички подправки.

Друг метод за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се вършат дребни нарези по месото и в тях се поставят дребни късчета чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече незабавно.

 д iStock

Агнешкото може да се подправи с всякаква композиция от подправки, само че едно нещо е доста значимо - месото в никакъв случай не се соли авансово с изключение на тъкмо преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, би трябвало авансово да се извади, с цел да постои на стайна температура, тъй като по този начин ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се дефинира от това какъв брой лой има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, с цел да може мазнината да се разтопи постепенно и месото да стане нежно и сочно. За приблизително изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните части се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане изсъхнало.

 д iStock

Нужна е отмора!
Веднъж съвършено изпечено, месото има потребност да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се повиши, а мускулните нишки ще се провиснал и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият още веднъж във вътрешността и няма да изтекат при разсичане.

Още няколко потребни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате шанс и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо би трябвало напълно да се размрази преди готвене. При по-големи части го оставете най-добре да пренощува в хладилника и по-късно го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се употребява както топло, по този начин и студено. За разлика от овчата лой, тази на агнето е с по-ниска точка на размразяване, тъй че елементарно може да се подготви полусурово.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, тъй че месото не се изпържва отмерено . За да предотвратите този феномен, резнете с изострен нож ръба на котлета на няколко места.

 великден 2019 Edna.bg
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР