В кухнята на четиризвездния хотел Château de Courban в сърцето

...
В кухнята на четиризвездния хотел Château de Courban в сърцето
Коментари Харесай

Готвачът със звезда "Мишлен", който храни лекари и сестри в Бургундия

В кухнята на четиризвездния хотел Château de Courban в сърцето на бургундските лозя началник готвачът Такаши Киношита нормално би приготвял три-, пет- или седемстепенните менюта, които му завоюваха мечтаната звезда " Мишлен ". В един елементарен уикенд ресторантът би бил запазен от хора, идващи от надалеч, с цел да опитат храната на Киношита, споделя " Гардиън ".

Това обаче не е елементарен уикенд.

Хотелът е затворен поради рецесията с ковид, а Киношата е, механически видяно, въпреки и краткотрайно, незает. Затова, вместо да готви за нормалните си посетители, той подготвя храна за лекари, медицински сестри и личен състав, които работят непрекъснато в най-близката основна болница в източния френски град Дижон.

" В Япония, в случай че има злополука, културният отговор е да се подготви нещо за ястие, тъй че съм доста благополучен да върша това. Чудех се какво мога да направя, с цел да оказа помощ в този миг, а готвенето за здравните служащи е наслаждение ", споделя 40-годишният Киношита пред " Обзървър ".

Факт е, че това не са нормалните стриди à la japonaise или фоа гра. За гладните медици Такаши, който, с изключение на с готварския си екип, готви с маска и ръкавици, основава по-обилна храна, като киш със зеленчуци и пъстърва, пролетни ролца със салата и пълнени с крем сладкиши.

" Правим каквото можем, употребявайки останалото в запас и продуктите, дарени от локални производители, които не се поколебаха да покажат поддръжка и взаимност ", споделя той. " Това е друго от приготвянето на едно гастрономическо меню, тъй като здравните служащи би трябвало да ядат нещо бързо, несметно и уравновесено ".

Епидемията от ковид във Франция аргументи гибелта на над 3500 души и заразяването на общо над 52 хиляди души.

Наредената от държавното управление обсада бе удължена предходната седмица до 15 април, само че министър председателят Едуар Филип предизвести, че тя може да бъде в допълнение удължена, " в случай че здравната обстановка го изисква ".

Фредерик Вандендрише, който ръководи хотел Château de Courban, споделя, че новината за заповедта да затворят всички заведения за хранене, питейни заведения, кафенета и публични места, които не са от значително значение, е пристигнала по време на вечеря на 14 март. " Ресторантът беше цялостен и не знаехме, тъй като работехме. Внезапно клиенти започнаха да питат дали би трябвало да си доядат и да изоставен до среднощ. Беше ужасяващ потрес, като от филм ", спомня си той.

Както доста други дребни и междинни компании във Франция, наранени от блокадата, Вандендрише се надява, че държавното управление ще осъществя своя " фонд за взаимност " за гарантиране на заеми и обещанието си, че никой няма да спре дефинитивно работа. Трийсетте души личен състав на хотела за неактивния сезон са " отчасти безработни ", като 86% от техните заплати се покриват от държавното управление.

" Нашият приоритет е да се грижим за хората, които работят за нас, тъй че да продължат да работят за нас, когато това свърши ", споделя Вандендрише. " Когато това свърши, ще се нуждаем от всеки, с цел да поставим старания да дадем подтик на стопанската система ".

" Ние обаче искахме да създадем повече, изключително Такаши; началник, който не работи, е като лъв в клетка. Разгледахме нетрайната храна, която не искахме да изхвърляме, и публикувахме апел за дарения на храна. В рамките на две минути дойде първият отговор ", споделя той.

Киношита, израснал в предградие на Токио, се преместил във Франция през 2002 година

" На час път сме от болничното заведение в Дижон и сега можем да приготвим единствено 100 ястия и да ги носим един път седмично в неделя, употребявайки хладилен ван, ангажиран от различен локален човек. В болничното заведение в Дижон има 300 души медицински личен състав. Ако блокадата продължи, се надявам всеки от тях да получи храна ".

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1368)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР