В кризата около коронавируса много електронни услуги заработиха и много

...
В кризата около коронавируса много електронни услуги заработиха и много
Коментари Харесай

Дори коронавирусът не успя да реанимира електронното здравеопазване

В рецесията към ковид доста електронни услуги заработиха и доста държавни институции улесниха живота на жителите като им икономисаха ненужна бумащина, очакване по опашки и задействаха онлайн образование. Шансът и този път обаче подмина здравната система, където пациенти, лекари, лечебни заведения и институции повече от 15 години чакат електронна рецепта и направление, електронно здравно досие, болнични системи, регистри и услуги. Така че здравните институции най-сетне да стартират да си приказват елементарно и комфортно както между тях, по този начин и с хората и изпълнителите на здравна помощ и да ни спестят разкарването, чакането по кабинети и гишета, а здравната статистика и контролът в системата да се подобрят.

След 2 години, изгубени в търгове и обжалвания, планът за национална здравна осведомителна система (НЗИС) още веднъж е в изходна позиция. В разгара на изключителното състояние държавното управление разгласи, че към този момент подписаните контракти по плана НЗИС са прекъснати и вместо това работата ще се поеме от държавната компания “Информационно обслужване “, а частни компании ще оказват помощ с непринуден труд. Почти два месеца по-късно Министерство на здравеопазването още нищо не е упълномощило на “Информационно обслужване “, а предложилите доброволци частни компании не престават да чакат указания от страната, откри инспекция на Меdiapool.

Още 2 изгубени години

Злополучният план за електронно опазване на здравето НЗИС е на обща стойност 12 млн. лв. и се извършва с пари по оперативната стратегия “Добро ръководство “, като през миналите две години бяха оповестени публични поръчки единствено за част от плануваните действия по него на стойност към 6 млн. лв.. Те включваха ядро на системата, електронната рецепта и направление, надграждане на електронното пациентско досие, информативен портал, електронни регистри и услуги и други

Въпреки че по-голямата част от дейностите бяха предоставени след голям брой обжалвания и правосъдни разногласия, в последна сметка тези контракти са били прекъснати по взаимно единодушие на Министерство на здравеопазването и компаниите. Обществените поръчки по плана бяха предоставени главно на консорциуми с присъединяване на компаниите “Стемо “, “Гама консулт “, " Контракс " и " ЦАПК-Прогрес ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР