В критичния за живото изкуство период на извънредно положение и

...
В критичния за живото изкуство период на извънредно положение и
Коментари Харесай

Народният театър обмисля платено излъчване - slava.bg


В сериозния за живото изкуство интервал на изключително състояние и възбрана за общественото осъществяване на културни събития театрите мислят за антикризисни ограничения с които да запазят вързката с публиката си и вероятно да компенсират част от финансовите загуби. Платено лъчение на представления в стрийминг или на запис, което пръв против 7.98 лева реализира мениджмънтът на Мариус Куркинки с моноспектакъла „ Черното пиле “ в Международния ден на театъра 27 март, както и изместване на дейния сезон през лятото са част от вероятните решения.

От Народния спектакъл обясниха за „ Монитор “, че обмислят и двете, само че шефът Мариус Донкин посочи, че в случай че се отиде към показ на спектакли, стриймингът или записът би трябвало да са почтени за равнището на отговорност на първата ни натрупа. „ Засега обмисляме да бъде или да не бъде, а по-късно ще решим по какъв начин да бъде и с кого да го изпълним “, по Хамлетовски разяснява Донкин. И удостовери, че платената услуга е в периметъра на обсъжданите стъпки, само че би трябвало да се мисли и за феновете, които нямат благоприятни условия. Той напомни, че още преди две години и половина е предложил сходна самодейност, само че се желаят съществени средства за техническа организация, авторски права и други

„ Времето в този момент избута напред този проблем, само че би трябвало да го създадем по подобаващ метод за художествената творба и съобразявайки се какво ще ни коства “, посочи Донкин. Когато обстановката се възстановява, ще компенсираме с програмата значително и за сметка на лятната отмора, сподели шефът на академичната натрупа. Тъй като Народният прави програмата си за 2-2,5 години напред, ще има съществено пренареждане и по отношението на плануваните гостуващи от чужбина създатели и спектакли. За 170-годишнината от рождението на патрона на театъра започва онлайн самодейността „ Рецитираме Вазов “, в границите на която фенове или техните деца ще запишат в домашни условия 2 негови стихотворения – „ Аз съм бълтарче “ и „ Молитва “, които ще бъдат пуснати в уеб страницата и страниците във Facebook и Туитър.

От спектакъл „ Българска войска “ съблюдават прецизно санитарно-хигиенните правила и за тях стрийминг онлайн не е вид, тъй като отново се събират доста хора за изиграване на театър, сподели зам.-директорът Йордан Алексиев. За страдание, те нямат професионални записи на постановки, а единствено такива за вътрешна приложимост, които не са качествени. „ За такива записи в бъдеще се изискват ужасно доста средства: за 4 камери, режисьор, монтажисти, с цел да е като добър тв спектакъл. Досега в бюджета не сме имали средства за това, а поради рецесията и в бъдеще надали ще имаме “, призна той. В момента артистите работят от разстояние по проучване на нови текстове. Управата на театъра не знае още дали ще играят и през лятото, само че по принцип техните екипи са доста дейни в летните гастроли.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР