В крайна сметка, в продължението на този политически процес трябва

...
В крайна сметка, в продължението на този политически процес трябва
Коментари Харесай

Радев връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС, Даниел Митов го прие и върна веднага

В последна сметка, в продължението на този политически развой би трябвало да стане ясно, че политическият разговор няма опция, би трябвало да стартираме да си приказваме, би трябвало да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и без диалози с нас в последна сметка не може да се върви напред. Това съобщи Даниел Митов, номиниран от ГЕРБ-СДС за министър-председател, откакто върна мандата за сформиране на кабинет, получен през днешния ден от президента Румен Радев, съобщи Българска телеграфна агенция.

Митов посочи, че ГЕРБ-СДС не чакат да бъдат поканени на диалози, просто установяват обстоятелства.

Според Томислав Дончев има три разновидността пред страната ,

и трите са неприятни. Първият е да бъде основано държавно управление с третия мандат, то обаче ще бъде едва, не е основано на ясна политическа логичност, без ясна отговорност и без постоянна парламентарна поддръжка, счита Дончев. Според него избори "две в едно " са неприятен вид освен като организация. "Боя се да не изчерпим търпението на хората и никой не знае какво ще произведат такива избори ", добави той. Дончев счита, че парламентарни и президентски избори в разстояние една или две седмици също не е добър вид. "Сега е време да мислим за бъдещето, само че в един миг ще стане настоящ въпросът кой сътвори този безпорядък ", разяснява той.
В капан сме, счита още Томислав Дончев.

"Недейте чака от нас игрички на дребно, уповавам се България да има държавно управление ",

сподели той в отговор на въпрос и означи, че България би трябвало да има титулярно държавно управление с някакъв естествен политически небосвод. Попитан дали Народното събрание ще успее да одобри актуализацията на бюджета, Дончев изрази безпокойство, че в клопката на предварителните избори позициите на партиите ще се радикализират, всеки ще предлага повече и повече, с цел да направи усещане, което не е добра формула за актуализация на бюджета. Даниел Митов означи, че оттук насетне "цъка часовникът " - има седем дни за връчване на третия мандат и оттова още седем - за възможни договаряния, които да завършат сполучливо или несполучливо.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява ,

че една от първите задания в законодателната активност и на комисиите, и на Народното събрание би трябвало да бъде разглеждане на промени в Изборния кодекс. По думите ѝ, президентът е удостоверил, че държи на мнението си за това разписките в края на изборния ден да се преброяват като гаранция за почтен избор. Това е и едно от предложенията на ГЕРБ-СДС. Второто е във връзка с опцията да се гласоподава и с хартиени бюлетини, отчитайки, че има огромна възможност да имаме избори "две в едно " и че тук-там ще се организират и частични локални избори, което, от една страна, ще затрудни съгласно нас освен гласоподавателите, само че софтуерно и самия развой, изясни Атанасова.

Митов разяснява и тематиката за F-16.

" Рядко сме имали опцията да поздравим президента Радев и служебния кабинет за някакво вярно решение, само че в този момент ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16 ", означи той. Радваме се, че са осъзнали, че политиката на ГЕРБ за рационализация на българската бойна авиация е била вярна, и я не престават, в Народното събрание ще ги подкрепим в това отношение ", сподели Митов.



По-рано през днешния ден президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендента за министър председател Даниел Митов ,

излъчен от втората по бройка парламентарна група в 46-ото Народно заседание - ГЕРБ-СДС. Митов върна незабавно мандата, както бяха завили още преди връчването му от ГЕРБ-СДС.

"От ГЕРБ-СДС бяхме декларирали още през цялото време, че за жалост не виждаме опция вторият мандат да бъде осъществен ", сподели Митов при връщането на мандата.

Той даде на президента документално мнение на ПГ на ГЕРБ-СДС

и сподели, че в него се предлага вторият мандат да се счита за неосъществен и да продължи нататък конституционната процедура. Митов добави, че по този начин дават опция на президента да работи по-нататък.

Преди това на брифинг в партийната си централа от ГЕРБ показаха

имената, които биха били част от евентуален кабинет на ГЕРБ-СДС, с цел да могат жителите да създадат своите съпоставения и да знаят с какъв капацитет разполага обединението.

Според Конституцията президентът в седемдневен период би трябвало да разпореди

на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър председател. Ако не се реализира единодушие за държавно управление, президентът ще назначи служебно държавно управление, ще разпусне Народното събрание и ще насрочи нови избори.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР