В крайна сметка се случи така, че с постановление 152

...
В крайна сметка се случи така, че с постановление 152
Коментари Харесай

Как новата наредба за медицинската експертиза ощетява хората с увреждания

" В последна сметка се случи по този начин, че с разпореждане 152 новата Наредба за експертиза - доста деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всевъзможен тип поддръжка, тъй като, на този стадий, експертното решение на ТЕЛК е един подобен повсеместен ключ. Ние нямаме сложна самостоятелна оценка на уврежданията, имаме здравна експертиза и, когато процентите паднат под 50, този човек отпада изобщо от системата. Направихме едно изследване, което потвърждава, че в действителност за 6 месеца извънредно доста хора с увреждания, както и деца, получиха доста ниски проценти, което е обикновено , поради това че ще взема поради единствено главно заболяване. " Това изясни Шенай - Сесил Димитрова от " Системата ни убива всички " в изявление за БНР.
" Лекарите в комисиите не схващат, че отнемайки помощта на дете с увреждане действително го лишават и от обучение, тъй като родителят няма право да го съпровожда в учебно заведение, а то не може да бъде там без родител ", разяснява още Димитрова и оцени наредбата като „ извънредно огромно неразбирателство “ и „ негодна “.
Тя добави че " самият ТЕЛК си е остарял, самият метод на оценка. "
" Немислимо е да се прави една такава оценка, която се базира на главно заболяване, откакто съпътстващите в действителност водят до доста по-тежки дефицити. Не можем да твърдим, че чакаме от бизнеса да наема хора с увреждания, когато не сме основали изискванията, с цел да изкараме индивида с увреждания от у дома ", разяснява още Димитрова.
" Когато потеглиха с новата разпоредба, в медийното пространство чувахме, че тази разпоредба ще ограничи корупцията в ТЕЛК. Напротив, отвори необятно вратите, тъй като, когато приказваме за едно главно заболяване, доста по-лесно е да бъде изсмукана от пръстите, приказвам за здрави хора, а не за хора с увреждания, една диагноза, която дава задоволително огромни проценти. Доказателство в тази ситуация е ръководителя на ТЕЛК – Ловеч. Корупцията не е отговорност и обвързване на хората с увреждания и децата с увреждания! Не те би трябвало да заплащат за това, че страната не се оправя с корупцията. Сега какво се случва? Очакваме хората с увреждания, родителите на деца с увреждания да имат смелостта да извадят от 200 до 1000 лева, с цел да може обективно да им се оцени положението. Това ли желаеме? ", сподели още Димитрова.
Тя посочи, че когато елементарните хора апелират решението на ТЕЛК, те остават без помощи , до момента в който трае процесът. Това може да продължи от три месеца до година.
Припомняме, че през днешния ден, 4 февруари би трябвало да бъде подготвен анализът на Министерство на здравеопазването на Наредбата за здравната експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на опазването на здравето да показа нови ограничения за надзор върху работата на измененията в ТЕЛК по отношение на елиминиране на субективизма и в отговор на подправените ТЕЛК-удостоверения. Пред постройката на министерството се организира митинг на майките на деца с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР