В крайна сметка банките са сериозни институции. В рамките на

...
В крайна сметка банките са сериозни институции. В рамките на
Коментари Харесай

Вицето Томислав Дончев: Мораториум върху кредитите не се предвижда

В последна сметка банките са съществени институции. В рамките на седмица те ще бъдат по-конктетни с изискванията, с които ще улеснят жителите в рецесията с изключителното състояние, в резултат на ковид. Нама потребност от мораториум върху заемите. Това разяснява вицепремиерът Томислав Дончев.
Пред бТВ той сподели, че в случай че могат да отсрочат за 2-3 месеца вноските, това също ще е от изгода.

„ Редно е всеки, който има заем към някаква банка, е редно да се обърне към нея и да получи уточнения какво може банката да му показа като еластичност “, посъветва вицепремиерът.

„ Живеем в тежки времена, ще се опитаме да помогнем на всички. Няма по какъв начин да покрием всичко. Имаме желание на стигнем до всеки жител, само че в това време не сме в положение да хвърляме пари от хеликоптер “, разяснява още Дончев.

Той счита, че прогнозите за продължителността на рецесията с COVID-19 са разнообразни, като съгласно най-катастрофалния сюжет загубите на БВП може да са над 10%. По думите му откакто не се знае какъв брой дълго ще продължи спешният интервал няма по какъв начин да се изразходват небрежно провизиите.

Дончев изясни, че с изключение на към този момент оповестената скица 60/40 се създават и други стопански ограничения за най-засегнатите. За държавното управление е значимо да се подкрепят директно засегнатите от рестриктивните мерки на изключителното състояние. Както и финансовият министър Владислав Горанов подсети преди дни, в този момент и Дончев го съобщи, че в естествена обстановка сходни стопански ограничения се разботват с месеци, а в този момент държавното управление разполага с дни.

Целта е от мярката 60/40 да се възползват тези работодатели, които ще могат да прескочат рецесията и да продължат работата си. Иначе като директно наранени Дончев уточни ресторантьорите и туристическия отрасъл.

„ По-сложна е обстановката с фабричния бранш, където щом поръчките са секнали, в случай че не са се ориентирали към друго произвеждане, там зависи по кое време ще се възвърне търсенето “, разясни вицепремиерът.

И даде съответни на практика препоръки за хората. Ако някой е останал незает, само че не покрива критериите, с цел да се записва в бюрото по труда, ще може да кандидатсва за обществено подкрепяне. Над 4000 са новорегистриралите безработни от началото на рецесията пък стана ясно през днешния ден. Към момента за лицата в неплатен отпуск се планува безлихвен заем, което „ не е безплатна помощ, само че е някакъв тип поддръжка “, по думите на Дончев. Този, който бъде скъсен, има право на обезщетение до 1 година.

Вицепремиерът акцентира, че не е редно да се принуждават служащи сами да напущат, в случай че това е повлияно от рецесията с ковид. Томислав Дончев не приема рецензиите към схемата 60/40.

„ Простете, само че 175 компании са кандидатствали за по-малко от 48 часа “, разяснява той.

И разясни: „ Има компании, които макар рецесията, означават напредък. Има такива, чиято активност не може да се възвърне и те би трябвало да мислят за различен вид бизнес. Тези, които смятат, че техният бизнес има бъдеще ще могат да се възползват “.

Дончев заяви, че ще и българското държавно управление ще даде грантове, като се създават схеми за безплатно финансиране на най-засегнатите, планува се ликвидна поддръжка с най-малко административни спънки. Става въпрос за държавна помощ, която да покрие 1/5 от годишния оборот на предприятието.

Томислав Дончев удостовери, че в ограниченията за страната са изключени така наречен свободни специалности, тъй като са прекомерно разнородни и мъчно биха се обхванали. Той даде за образец едноличен търговец, архитекти или юристи.

На въпрос за вероятността да се изтегли нов държавен заем от до 10 милиарда лева, Дончев разясни, че би трябвало да се извърши разбор на всички разноски, като задачата е да се компенсират понижените доходи в хазната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР