В края октомври военни от САЩ бяха на среща с

...
В края октомври военни от САЩ бяха на среща с
Коментари Харесай

Майор от посолството на САЩ с горещи новини за изтребителите Ф-16 за България

В края октомври военни от Съединени американски щати бяха на среща с българските Военновъздушни сили (ВВС) по плана за новия изтребител. Били са разисквани опциите за подготовка на летците. Тези дни се чака американски експерти да огледат и летище „ Граф Игнатиево “, с цел да посочат и нужните действия поради базирането на 8-те машини.

Групата, която е разискала подготвителната стратегия за водачите и поддръжката за изтребителите Ф-16, бил впечатлена от стратегиите, които България към този момент има, с цел да тренира своите водачи, споделя пред БНР майор Александър Апосъл, който дава отговор за съдействието в региона на защитата към американското посолство.

Според него съществуващите стратегии много сполучливо може да бъдат преобразувани, без значение че в този момент българските водачи летят на съветски машини.

„ Разбира се, би трябвало да се създадат промени, когато се премине към новия изтребител. Но като цяло американската група беше впечатлен от метода, по който се тренира и в този момент. Ще има огромни промени. Но пазаруването на напълно нова платформа е огромна стъпка за българските военновъздушни сили.

Самият изтребител ще дава огромни бойни качества. Тренировъчната стратегия несъмнено ще е много сложна. И по тази причина българските Военновъздушни сили ги чака много натоварен избор на тези, които ще ръководят новите изтребители. И тези, които ще ги поддържат. Знаете, че придобиването на изтребителя Ф-16 ще се случва в продължение на няколко години.

Затова сме дружно, с цел да се уверим че той ще бъде сполучлив. Програмата за образование сега се създава. Един от детайлите е да се направи график на тренировките “, сподели м-р Апосъл.

Старт на образованието през 2021 година

Изказвания от представители на фирмата-производител показват, че образованието на водачите, техниците и инженерите може да стартира през 2021 година и да завърши през 2023 година, с цел да е несъмнено, че българските Военновъздушни сили ще са подготвени да употребяват самолетите от самото им идване малко по-късно.

Майор Александър Апосъл обаче не уточни дали тези периоди са били дискутирани при настоящето посещаване на групата от Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

„ Бяха дискутирани несъмнено и другите критерии, което би трябвало да се имат поради когато се избират водачите и поддържащия личен състав. Българските Военновъздушни сили могат да кажат най-добре кого ще изберат.

От една страна ще има потребност от водачи, които са по-млади, от друга и такива, които към този момент имат прочут опит. Ако приказваме кой ще е знакът за старта на обучителната стратегия - това било най-очевидно, когато първите водачи заминат за Съединените щати, с цел да стартират своето образование.

Обучението на водачите ще стартира преди образованието на поддържащия личен състав. Не всички водачи ще стартират едновременно. По време на визитата на групата беше маркирано, че българските Военновъздушни сили употребяват стандартите на НАТО за доста от техните интервенции.

Също по този начин употребяват британски. Групата беше впечатлена от равнището на познание на британски. Особено измежду водачите. Това беше мисля, че една от първите рекомендации - да се продължи да се употребява британски допустимо най-често в дневните интервенции. Това ще помогне на водачите, които заминат за Съединени американски щати. Там може да ръководят действителен Ф-16.

А задачата е да натрупат задоволително опит, с цел да може да ръководят тези изтребители и в България. България ще употребява Ф-16 в продължение на доста години, тъй че младите водачи имат тази опция да се причислят във времето, когато българските военновъздушни сили ще употребяват най-новия си аероплан.

От командването на Военновъздушни сили резервираха безмълвие по диалозите.

Погледите са ориентирани към другото посещаване. Това за пистите. То ще бъде евентуално тези дни. Консултациите би трябвало да изяснят нужните промени. И какъв брой ще костват. По контракт - построяването на нужната инфраструктура не е включена в цената от близо 2 милиарда и 200 милиона за новите машини.

100 млн. лева за уреди следващата година на „ Граф Игнатиево “

Още при подписването на контракта от Министерството на защитата оповестиха, че Държавният департамент на Съединени американски щати е подхванал дейности за понижаване на общата цена с до 60 млн. $. Пари, които би трябвало да бъдат употребявани за доизграждане на земната инфраструктура в авиобаза „ Граф Игнатиево “.

Пред комисията по защита зам.-военният министър Анатолий Величков разгласи, че за създаване на уреди следващата година ще има 100 млн. лв.. А средносрочната рамка планува по още 100 милиона лв. в допълнение в идващите две години. Парите не са в бюджета за защита, а са планувани като разноски в централния бюджет, прецизира Анатолий Величков. Без да показва какъв брой е общата сума.

До януари би трябвало да има изясненост какъв брой ще коства инфраструктурата за новия аероплан, споделя Величков, успокоявайки депутати от комисията, че няма тъкмо число.

Очакваният тези дни оглед на оборудванията обаче към този момент е заплатен. Още с контракта за пазаруването на самолетите зам. началникът на защитата вицеадмирал Емил Ефтимов разяснява:

„ Не започваме от нулата, защото на „ Граф Игнатиево “ и „ Безмер “ неведнъж са кацали натовски самолетни Ф-16. Имаме, само че желаеме дружно с американската страна да огледаме всички аспекти на инфраструктурата, с цел да може да излезем с един проект за създаване на нужната инфраструктура, с цел да може да се почне проектиране… “.

Преди близо месец министър председателят Бойко Борисов и представители на американската компания производител също разискаха Програмата за индустриалното партньорство. Самолетите ще бъдат поддържани и ремонтирани в България от български експерти.

Очаква се първите самолети да бъдат доставени доникъде на 2023 година, 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 година, а последните – при започване на 2024 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР