В края на юни лидерът на талибаните Хайбатула Ахунзада публикува

...
В края на юни лидерът на талибаните Хайбатула Ахунзада публикува
Коментари Харесай

Те презират жените: лъжите на талибаните в Афганистан

В края на юни водачът на талибаните Хайбатула Ахунзада разгласява послание по случай Курбан байрам, което беше публикувано на пет езика - арабски, подари, британски, пущу и урду. В него той съобщи, че талибаните щели да подсигуряват всички права на дамите съгласно ислямските закони, животът на дамите щял да бъде усъвършенстван, а достолепието им - възобновено. 

За задачата били подхванати ограничения против тяхното подтисничество, да вземем за пример насилствените бракове. Ахунзада съобщи, че скоро ще се постави край и на " отрицателните резултати от траялата 20 години окупация ". Той написа: " Статутът на дамите като свободни и почтени човешки същества е възобновен и всички институции са задължени да оказват помощ на дамите в обезпечаването на брак, завещание и други права. "

" На талибаните не може да се има вяра "

" Нещата, които Ахунзада твърди, са неистина ", споделя пред Дъждовни води журналистката Захра Джоя. За нейната работа по отразяването на живота на афганистанските дами през 2022 тя бе оповестена за " Жена на годината "  от списание " Тайм ". Днес Джоя живее в Лондон и е основна редакторка на " Рукшана "  - медия, която споделя за живота на дамите и девойките в Афганистан. 

" Тази седмица група дами от град Балх призоваха водачите на талибаните да обезпечат достъп на дамите до обучение и работа и още веднъж да позволен девойките до учебните заведения. Въпреки това Ахунзада твърди, че талибаните почитат правата на дамите и ще възстановят тяхното достолепие ", споделя журналистката. " На талибаните не може да се има вяра. Не единствено за сигурността на дамите в Афганистан, само че и за тази на множеството хора в страната. Те употребяват принуждение, с цел да постановат дневния си ред. Народът на Афганистан няма права, с които да въздейства на своето бъдеще и орис. "

Лидерът на талибаните Хайбатула Ахунзада е ислямски академик, който рядко се появява пред обществеността. Той е заобиколен от съидейници, които отхвърлят правото на работа и обучение за дамите. След като талибаните превзеха властта в Кабул, учебното заведение за девойки след шести клас беше неразрешено, а дамите бяха изключени от публичния и трудов живот. Те нямат право да работят и за неправителствени и интернационалните организации като Организация на обединените нации. 

Лидерът на талибаните отхвърля интернационалните рецензии по тематиката и декларира, че другите страни не би трябвало да се намесват във вътрешните работи на Афганистан. В същото време Ахунзада удостоверява, че талибанското държавно управление желае положителни политически и стопански връзки със света, изключително с ислямските страни.

Талибаните желаят интернационално самопризнание

" Ако желаят да бъдат приети от международната общественост, те би трябвало да изпълнят уговорките си ", споделя пред Дъждовни води афганистанската активистка за правата на дамите Сима Самар. При предходното афганистанско държавно управление Самар беше отпред на Комисията за правата на индивида. Сега тя живее в чужбина. " Афганистан е подписал редица конвенции на Организация на обединените нации, които се подценяват от талибаните, като да вземем за пример правото на обучение и работа за всички, в това число и за дамите. Талибаните даже не зачитат конституцията и главните закони в Афганистан и желаят да ръководят страна с над 40 милиона души население със заповеди и известия ", изяснява тя. 

Желанието на талибанските водачи да бъдат приети от интернационалната общественост досега удря на камък. От лятото на 2021 година, когато те поеха властта, до през днешния ден тяхното държавно управление не е прието от нито една страна. Включително тъй като подценяват съглашения и закони, изключително във връзка с правата на дамите. 

В Афганистан господства " сексуален апартейд "

Експерти на Организация на обединените нации дефинират ръководството на талибаните като " най-екстремната форма на мизогиния ". Талибаните освен задълбочиха дискриминирането против дамите в Афганистан, само че и унищожиха напредъка, реализиран през последните 20 години, споделя специфичният докладчик на Организация на обединените нации за човешките права в Афганистан Ричард Бенет. 

Пред Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева Бенет неотдавна заключи: " Сериозната, систематична и институционализирана дискриминация против дамите и девойките е в основата на талибанската идеология и ръководство ". Той изрази и дълбоката си угриженост, че тежкото отказване на съществени човешки права на дамите и девойките и суровото използване на рестриктивни ограничения от страна на фактическата власт могат да бъдат обсъждани като закононарушение против човечеството.

В този подтекст специфичният докладчик на Организация на обединените нации приказва за " сексуален апартейд ". Талибаните, от своя страна, упрекват Бенет, че дружно с Организация на обединените нации и някои западни институции " популяризира агитация против Ислямска страна ". В Афганистан се ползват ислямски закони, споделя Забихула Муджахид, представител на държавното управление на талибаните. И не крие мнението си: " Всеки, който подлага на критика това, има проблем с исляма ".

***

Вижте и това видео от нашия списък:

" Продадох детето си за 700 евро. Умирахме от апетит. "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР