Лидерът на коренното население вдъхновява град в Амазонка да даде право на личност на застрашена река

...
В края на юни амазонският град Гуахара-Мирим одобри закон, който
Коментари Харесай

В края на юни амазонският град Гуахара-Мирим одобри закон, който определя река Коми Мемем като “ като живо същество и обект на права.“

От ФАБИАНО МАЙЗОННАВЕ, ТЕРЕЗА ДЕ МИГЕЛ и АНДРЕ ПЕНЕР Associated Press 7 август 2023 г., 9:48 AMAmazon от векове. Тази незапомнена връзка обаче е под нарастваща заплаха. Безмилостното разширяване на соята и пасищата навлиза в тяхната земя, докато крадците на земя насърчават незаконното обезлесяване.

За да се защитят, хората от Вари прибягват до нова стратегия: законът на белия човек. През юни община Гуахара-Мирим прие новаторски закон, предложен от местен съветник, който определя Komi Memem и нейните притоци като живи същества с права, вариращи от поддържане на естествения им поток до защита на гората около тях.

Законът идва, когато представители на осем южноамерикански правителства се събират във вторник и сряда в Бразилия, за да обсъдят начини за запазване на тропическите гори на Амазонка, за да помогнат за предотвратяване на изменението на климата и за защита на местното население.

Komi Memem, приток на по-голяма река, която е незащитена, сега е първата сред стотици реки в бразилската Амазония, която има закон, който й дава статут на личност . Това е част от нов законодателен подход за опазване на природата, който навлезе в много части на света, от Нова Зеландия до Чили.

„Ние продължаваме да се организираме за да отблъснем нашествениците,” каза пред Асошиейтед прес съветникът Франсиско Оро Варам, вносител на закона. „Не можем да се бием със стрели; ние трябва да използваме законите.”

Учител по професия, Оро Варам живее със семейството си в село Лахе Велхо, на 40 минути с кола от центъра на Гуахара-Мирим , предимно на павирана магистрала, заобиколена от пасища. Точно преди входа на селото тежки машини подготвяха почвата за соеви култури, които бързо заместват отглеждането на добитък в тази част на Амазонка в щата Рондония.

„Има много поколения напред, така че старейшините пазят водата“, каза Оро Варам за реката. „Ние не го замърсяваме и не режем дърветата, които го заобикалят. Това е живо същество за нас.“

Сателитни изображения показват обкръжението на местната земя Igarapé Lage, зелен правоъгълник сред обезлесяване. Това е мястото, където се намира Laje Velho. През последните десетилетия федералното правителство създаде шест непостоянни местни територии. Единият, Рио Негро Окая, чака одобрението на федералното правителство за разширените граници, установени от антропологично проучване преди 15 години.

Хората на Вари са живели независимо до края на 1950-те и началото на 1960-те години и са най-голямата група от говорещи Чапакуран, изолирано езиково семейство. В първите години след контакт с външни лица трима от всеки пет Вари умират от внесени болести, намалявайки до 400 души. Популацията се е увеличила десетократно оттогава, но сега те заемат по-малко от една трета от първоначалната си територия, според антрополога Бет Конклин от университета Вандербилт, който е работил с тях от близо четири десетилетия.

„Варите“ ценят своята космология и ритуали. И всичко това се съсредоточава около насърчаването на човешкия процъфтяване в отношенията с не-човека, с по-големия свят и благосъстоянието на вашите хора," каза Конклин пред AP. "Така че този закон е актуализация от 21-ви век на тези много традиционни социални, биологични, екологични ценности, които са в центъра на културата на Вари. река Komi Memem. Но тя не е единствената. Нагоре по реката от Laje Velho, нашествие на крадци на земя е блокирало достъпа на народа Wari до основните им места за риболов.

Освен това изворите на реката се намират близо до държавния парк Guajará-Mirim, бивша територия на Wari. Въпреки че е защитена зона, през последните няколко години тя е била широко нападната и обезлесена от крадци на земя.

Вместо да ги изгони, губернаторът на щата Маркос Роча, съюзник на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро, през 2021 г. подписа закон, намаляващ границите на парка, за да легализира земята- грабване. Впоследствие съдебна заповед отмени този закон, но инвазията и обезлесяването не са спрели.

Миналия февруари водата на реката с цвят на чай стана калночервена, плашейки Оро Варам. „Никога не съм го виждал през живота си“, каза 48-годишният мъж, който обвинява за епизода необузданото незаконно обезлесяване.

Съветникът казва, че поради замърсяване от ферми за добитък и соеви култури, селото му вече не пие вода директно от реката, както са правили техните предци. Вместо това те разчитат на артезиански кладенци.

Понякога заплахата е много пряка. На 6 юни около 60 въоръжени мъже нахлуха в село Linha 26, прогонвайки жителите му. Те се върнаха едва след като федералната полиция отиде в района и го превзе, според организацията-чадър на Wari.

„Дървосекачите влязоха и разделиха местната земя, Гилмар Оро Нао, вицепрезидент на асоциацията Oro Wari, каза пред АП. „Те заплашват продоволствената сигурност. Роднините ни няма къде да ловят риба, изсекоха бразилските орехи. Днес те няма откъде да черпят своето оцеляване.“

Oro Nao каза, че Wari’ нямат доверие на местните служители на Националната индианска фондация. Той каза, че има широко разпространено подозрение, че те си сътрудничат с незаконни дървосекачи и крадци на земя.

АП изпрати имейли до индийската фондация, но не получи отговор. Федералната прокуратура, чиято отговорност включва надзора върху правата на коренното население, заяви, че е започнала разследване на нашествията и наблюдава ситуацията.

Вари се надяват, че новият закон, който дава на реката статут на личност, може да помогне за справяне с това, което те смятат за бездействие на Funai и Федералната прокуратура. Основната му разпоредба създава комитет за наблюдение на реката с борд, който ще включва местни и некоренни членове, включително представител на Федералния университет Рондония.

Комитетът ще изготвя годишен доклад за състоянието на реката и ще предлага действия за гарантиране на правата, гарантирани от новия закон.

В регион на Амазонка, където агробизнесът се е превърнал в икономическа сила, за мнозина беше изненада, че законът получи единодушното одобрение от градския съвет на Гуахара-Мирим , град с население от 40 000 души, чиято територия е в защитени територии.

„Много сме доволни от закона. Той донесе видимост на нашата община и дава пример на други градове и територии на коренното население“, каза кметът Раиса Паес Бенто, която подписа закона.

Защита на Коми Река Мемем също е важна за неместните жители, каза Бенто, тъй като риболовът е основна икономическа дейност и източник на храна. „Много е добре да бъде запазен и чист.“

___

Associated Press климат и екологичното покритие получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР