В края на юни 2022-а БНБ отчете поредното тримесечие, през

...
В края на юни 2022-а БНБ отчете поредното тримесечие, през
Коментари Харесай

Ръст на големите фирмени кредити

В края на юни 2022-а Българска народна банка регистрира следващото тримесечие, през което има повишен растеж на заемите за компаниите на годишна база. Според информацията на централната банка: " Кредитите на бранш Нефинансови предприятия (това са фирмите отвън финансовия сектор) в края на второто тримесечие на 2022 година са 148 хиляди броя, като се усилват на годишна база с 4.8%. Размерът на тези заеми е 39.669 милиарда лв., като се регистрира повишаване с 10.5% на годишна база. Спрямо края на предходното тримесечие броят на заемите на бранш Нефинансови предприятия нараства с 2.4%, а размерът им - с 1.8% ".

Предното тримесечие това нарастване на годишна база е било 2.4% за броя на заемите и 7.9% за общата сума по тях, а в края на предходната година растежите са били надлежно 0.8% и 4.5 %. Казано в резюме кредитирането върви, освен това редом с него, отново съгласно данните на Българска народна банка има понижение на необслужваните заеми на компании и като сума и като дял от общия размер на предоставените им заеми.
 Лихвите по левовите заеми за жителите остават ниски
Лихвите по левовите заеми за жителите остават ниски

Конкуренцията сред банките държи равнището на лихвите

Информацията на Българска народна банка демонстрира, че в средата на 2022-а както и преди година, най-вече заеми е получил бранш Търговия . На него се падат 27.4% от всички банкови заеми. На второ място по дял е преработващата индустрия с 23.1% като е съпоставяне с година по-рано този дял се е нараснал с повече от 2 процентни пункта. На трето място с 9.7% се подрежда бранша Операции с недвижими парцели, което наподобява напълно разумно на фона на взрива с жилищното кредитиране. Но не е за занемаряване обстоятелството, че спрямо година по-рано този дял е намалял с 1 процентен пункт. Изглежда нищожно изменение, само че в тази ситуация 1 процентен пункт се равнява на стотици милиони левове повече или по-малко.

Както и при депозитите, по този начин и при заемите за компании най-големите растежи и като бройки и общи суми са при заемите от 250 хиляди лв. и нагоре. Там приказваме за нараствания на годишна база от 10 -12 %. При заемите до 25 хиляди лв. няма съвсем никакъв годишен растеж. А при най-масовите като численост заеми - тези от 25 хиляди до 50 хиляди и до 100 хиляди лв., растежите са сред 5.5 и 7.9 % годишно. Тези две групи може и да са най-масови като численост, само че не са сериозно значими и показателни за банковите заеми за компании, защото в тях са съсредоточени общо 1.8 милиарда лв.. На този декор групата заеми над 1 млн. лв. се образува от 5 772 броя заеми чиято обща сума е близо 29.61 милиарда лв. или над 74.6% от всички пари, които банките са дали на компаниите към средата на 2022-а. Тази група заеми за една година е повишена с 10% като бройки и с 10.8% като обща сума. И няма подозрение, че цялата обща картина във фирменото кредитиране в голяма степен зависи тъкмо от тези заеми.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР