В края на януари за първи път в албанския телевизионен

...
В края на януари за първи път в албанския телевизионен
Коментари Харесай

По албанската телевизия тръгва предаване на български език

В края на януари за първи път в албанския ефирен ефир бяха излъчени вести на български език. Така беше сложено началото на предаване за българското малцинство в Албания.

Започването на лъчение на предаване на български език в националния ефир на Албания е извънредно събитие, сподели пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски. Той уточни, че наши сънародници живеят по тези земи доста от дълго време, само че досега те не са били приети като национално малцинство. От 2017 година те бяха включени в Закона за отбрана на националните малцинства и към този момент имат правона свое предаване в специфичен блок на публичната телевизия.

„ Получихме доста комфортен час – 17.30 часа. В момента блокът „ Предаване на малцинствата “ стартира с български език. В момента имаме 5 минути вести, направени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език. Блокът би трябвало да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, по този начин и с видеоматериали за България, за българската просвета и история. Надявам се скоро да стартира тяхното лъчение “, изясни посланикът в изявление за предаването „ Събота 150 “.

Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул „ Аз изучавам български “. Продукцията е взаимна на Българска национална телевизия и МОН, уточни Райчевски. По думите му сънародниците ни са извънредно удовлетворени от предаването.

Посланикът ни в Албания означи също, че ще се търсят благоприятни условия за проучване в по-широк размер на български език.

Момчил Райчевски акцентира, че признаването на малцинството е било първа стъпка, само че работата занапред стартира.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР