В края на януари ще бъдем в пик на заболели

...
В края на януари ще бъдем в пик на заболели
Коментари Харесай

Доц. Любомира Гломб: В края на януари ще бъдем в пик на заболели от Омикрон

В края на януари ще бъдем в пик на болни от новия вариант на ковид Омикрон, предвижда в ефира на Българска национална телевизия доцент Любомира Гломб, завеждаща поделение „ Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ Омикрон към момента не господства у нас. Делта е мощен, само че защото два дни поред има много високи равнища на инфектирани, евентуално има към този момент високи равнища и на Омикрон.

Според доцент Гломб Омикрон наподобява, че протича по-леко, само че данните идват от страни, които са по-различни от нас. Едните данни идват от Южна Африка, която е с извънредно по-младо население, където междинната възраст е 27 години. Тя беше ударена тежко от техния Бета вид, Делта вълната им беше мощна и съгласно проучвания 70 - 80% от популацията към този момент се е срещало с вируса. Като прибавим 20% имунизирани, това значи, че доста огромна част на популацията на Южна Африка има имунитет против ковид. В Европа също има доста ваксинирани, което значи, че също има предстоящ имунитет, който изкривява картината.

Знаем, че Омикрон протича по-леко, само че евентуално при тези, които протича имат към този момент предстоящ имунитет, безапелационна е доцент Гломб.

У нас поради ниския брой имунизации и релативно малко преболедували, Омикрон ще доближи до много хора, които действително за първи път ще се срещнат с ковид.

Има случаи, при които се разболяват с бустерна доза, само че дано не забравяме, че имунизираните хора боледуват леко, сподели Гломб.

" Няколкодневно неразположение, покачване на температурата, кихане, кашляне, само че не става въпрос за зной, за понижена сатурация и кислородно наличие в кръвта, и нужда от болнично лекуване. Ваксините съумяха да понижат риска от тежко боледуване и от гибел. Ако забележим по какъв начин върви Омикрон в страни с високо имунизационно покритие, ще се види, че кривата на леталитета е ниско. У нас обаче няма да е по този начин поради ниската имунизация ", сподели доцент Гломб.

По отношение на признаците на другите варианти тя съобщи, че не може да се реши дали си с Омикрон или Делта. Разграничаването става мъчно.

За предлагането за намаляването на карантината, тя се базира на научни данни, които настояват, че имунокомпетентните хора нормално след осмия ден не излъчват заразен вирус.

За нарасналата заболяемост при децата тя съобщи, че досегашните разновидности пощадяваха детската популация, до момента в който това не е по този начин с Делта и Омикрон.

" Делта и Омикрон са тези, които не вършат разлика във възрастта, а децата останаха тези, които не са имунизирани ", сподели тя.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР