В края на януари преди 105 години в Севлиево е

...
В края на януари преди 105 години в Севлиево е
Коментари Харесай

Роден преди век Борис Машалов - борецът с божествен глас

В края на януари преди 105 години в Севлиево е роден един от най-известните артисти за 50-те години на предишния век - Борис Машалов. Израства в семейство на потомствени артисти и занаятчии. Още прапрадядото по бащина линия Димитър Зенгията се славел като сладкопоен артист. Всички се възхищавали на песните му и когато го срещали, възкликвали: „ Маашала, маашала! “. Оттук и прякорът - Димитър Машалата, което става потомствена фамилия.

Гласовити и пеещи са освен предците, само че и родителите на Борис, който е четвърто дете от общо шест в фамилията на Елена и Никола Машалови. През 1929 година многочленното семейство се реалокира в София с вяра за по-добро прехранване. Сладкарство, бояджийство и битка, това са част от заниманията на младия Борис.

През 1932 година той е признат за член на „ Клуб на българските борци дилетанти “, има десетки излизания на тепиха у нас и в чужбина, а през 1934 година печели шампионска купа. Редом с пехливанлъка Борис Машалов в никакъв случай не загърбва националната ария, която очартава пътя му към огромната сцена с най-известните пътуващи групи. Неговите песни са издадени и преиздавани на грамофонни плочи в рекордни теражи, като най-известите измежду тях са „ Заблеяло ми агънце “, „ Мятало Ленче ябълка “, „ Провикнал се е Никола “, „ Зън, зън, Ганке ле “, „ Вино пият петдесет юнака “ и доста други.

Напуска този свят, прекомерно млад - на 48-годишна възраст през 1962 година, а в родният му град Севлиево е повдигнат монумент с лика му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР