В края на януари двама българи се връщат от двадесетдневно

...
В края на януари двама българи се връщат от двадесетдневно
Коментари Харесай

Алпинисти развяват българското знаме на Ухуру

В края на януари двама българи се връщат от двадесетдневно предизвикателство в Африка. Мъжете изкачват връх Ухуру, най-високата точка на африканския континент, достигащ 5895 м в планинския масив Килиманджаро, който е формиран от три изгаснали вулкана. Двамата смелчаци съумяват да развеят българското знаме на Ухуру и да увековечат в фотоси и видео върха и най-големия резерват в Танзания.
Алпинистите Христо Прокопиев и Борислав Димитров са от ботевградското село Трудовец.

47-годишният Христо е приключил Медицинския лицей в София, като рехабилитатор. Борислав е на 38-години, живее и работи в Германия. През пролетта на 2017 година, до момента в който Христо е на посетители на своя другар в Берлин, споделя, че огромната му фантазия е да посети Черния континент и двамата вземат решение единомислещо, че ще покорят африканския връх. “Освен изкачването това е една ужасно преживяване, тъй като в Танзания са най-големите и непокътнати скотски паркове, като Серенгети, Нгоро-Нгоро, Маняра и други ”, споделя Христо.
 24-3  24-2  24-5  24-8  24-9  24-4  24-1  24-10  24-11  24-12  24-13  24-14
След като се приготвят и закупуват всичко належащо, приятелите потеглят на 5 януари 2018 година със аероплан до Турция, откъдето се трансферират на различен полет и кацат след 6 часа на летище Килиманджаро.
Покоряването на върха продължава седем дни. За неприятен шанс двамата алпинисти случват на неподходящо време. “За осем часов преход ни валя през целия ден дъжд, който над 4 хиляди метра минава в влажен сняг, а последният лагер преди да се качим на Ухуру е на близо 4700 м ”, описват те. И за двамата един от най-неприятните моменти е когато идват в лагера преди да тръгнат за върха. “Бяхме вир вода, беше студено и прохладно. Палатката, спалните чували, облеклата – всичко беше подгизнало, трябваше да прекараме нощта мокри до кости в чували, в които вървят реки, нямаше спане, а трептене ”. “Чувствахме се по-добре в оборудванията до момента в който вървим, в сравнение с в палатките ”, спомня си Борислав.

Ентусиастите нападат Ухуру в 01:00 часа през нощта. Стигат до него за шест часа и половина на седмия ден от приключението, до момента в който слизането им лишава четири часа. “Вървяхме нонстоп, с 2-3 почивки по към 3-4 минути ”, споделят планинарите. По време на експедицията има и други алпинисти от разнообразни страни, към 50 индивида, само че до върха съумяват едвам половината, споделя Христо. “Благодарение на положителната екипировка и на мощната воля се качихме на върха. Нямахме проблем с височината, направихме добра адаптация ”, споделя Борислав.

За благополучие през целия преход не са имали рискови обстановки, само че описват за сполетели такива другите туристи. Мъж от Гърция развива височинна болест, която се показва в белодробен или мозъчен отток, при който се губи ориентировка и се получават халюцинации. “Всичко идва от разредения въздух, гъркът беше безусловно несъответстващ ”, споделя Христо.

При различен случай ирландка, на която доста са се възхищавали, е застигната от двамата българи, несъответстваща с обръщащи се очи. Намират я на ръба на изстиналия вулкан Ухуру, който е прочут като “Stella Point ” – по него се върви, с цел да се стигне най-високата точка. Признават, че слизането също не е било доста елементарно поради покрититата повърхнина с вулканична пепел.

Експедицията им коства малко над 8 хиляди лева на човек, като по-голямата част от средствата са персонални. Получават спонсорство от 3 хиляди лв. от община Ботевград, както и от “Никсметал груп ”, “Граммер ” и “Атлантис НЕТ ”. Христо и Борислав са създали над 6000 фотоси и приготвят до месец филм за цялата експедиция в Африка.

Seven Summit или Седемте континентални първенци

При визитата в Африка българите са впечатлени от невероятната природа. “Най-ми хареса парка на езерото Маняра. Това е необикновен резерват, виждат се съвсем всички типове животни в естествената им среда – слонове, хипопотами, стотици хиляди розови фламинга ”, споделя Христо. Борислав пък е впечатлен от парка “Нгоро Нгоро ”, където са имали лагер на самия кратер – виждат се целият парк и по какъв начин си живеят животните, споделя той. Въодушевен е и от необятния Серенгети.

Българите са си сложили за цел да изкачат и други континентални първенци. За в този момент Христо е изкачил връх Елбрус (5642 м ) в Европа, връх Аконкагуа (6962 м) в Южна Америка, и последният Ухуру в Африка. Имат проекти за Еверест (Хималаите), връх Карстенц – Пирамид (Австралия и Нова Зеландия), връх Винсън (Антарктида) и връх Денали/Маккинли (Северна Америка).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР