В края на втората си седмица акцията на канадски шофьори

...
В края на втората си седмица акцията на канадски шофьори
Коментари Харесай

Канадските протести срещу задължителната ваксинация отприщиха нова пандемия

В края на втората си седмица акцията на канадски водачи на огромни камиони, ориентирана против наложителната за специалността им имунизация, се трансформира в същинска " болест " в настоящия стадий от коронавирус пандемията. Вече е ясно, че окупацията на Отава напълно не е към края си, а пострадалите жители не са оптимисти, откакто симпатизанти на недоволните тираджии към този момент провеждат сходни блокади на разнообразни континенти.

След като с помощта на " Конвоя на свободата " на канадските водачи съпротивата против здравните ограничавания стана световна, към този момент е ясно, че е време в международен мащаб да бъде възприета нова тактика, с повече приемливост към потребността от връщане към естествения живот, който да не е доминиран от пандемичен боязън и държавни заповеди, отбелязва в разбор в. " Уолстрийт джърнъл ".

От 28 януари насам, когато първите протестиращи дойдоха в Отава и се настаниха в центъра и под прозорците на премиера Джъстин Трюдо, нападателно надувайки клаксони, ситуацията се нагнети и се стигна и до групов иск и правосъдно решение против неканените посетители на жителите на канадската столица.

На водачите беше неразрешено да употребяват клаксоните, само че те минаха към друга форма на звуков тормоз - форсиране на моторите на луфт.

Министърът на публичната сигурност Марко Мендичино назова шумната окупация " психическа война ". Не можем да позволим на ядосана навалица да обръща посоката на придвижване, която продължава да избавя човешки живот, " когато сме на последната права ". Това не би трябвало да се трансформира в казус по какъв начин да се прави политика в Канада, сподели Мендичино, представен от Ройтерс.



Очевидно звукът на клаксоните не е разрешил на тираджиите в Отава да го чуят и те блокираха и основния граничен пункт - моста " Амбасадор ", по който на ден минават по към 8000 камиони със артикули.

Съединени американски щати са най-големият търговски сътрудник на Канада - 75 на 100 от износа отива на юг през границата, само че канадците към този момент се тормозят, че американци употребяват " конвоя на свободата " и се месят във вътрешните им работи.

Допитване на института " Ангъс Рийд ", извършено след началото на митинга, демонстрира, че 78 % от канадците се тревожат, че политическите свади в

Съединени американски щати ще повлияят освен върху националната им стопанска система, само че и върху сигурността на страната им.

Не е без значение, отбелязва Ройтерс, че две трети от 38-милионното население на Канада живее на не повече от 100 километра от границата със Съединени американски щати. От Съединени американски щати идват 50 на 100 от канадският импорт, както и 60 на 100 от пресните плодове.

Десните републиканци в Съединени американски щати приветстваха и поддържаха акцията " Конвой на свободата ", а тексаският сенатор Тед Круз назова водачите " герои " и " патриоти ".

Бившият американски президент Доналд Тръмп също поддържа недоволните и квалифицира канадския министър председател либерал Трюдо като крайноляв безумец.

Канадците бяха неприятно сюрпризирани и от това, че огромна част от парите и организационната поддръжка за стачкуващите бяха обезпечени от американци. Според същото изследване на " Ангъс Рийд ", 68 на 100 от канадците са уверени, че американската народна власт няма да издържи още един президентски мандат на Тръмп, а

47 на 100 от респондентите са на мнение, че Съединени американски щати са напът да се трансфорат в властническа страна.

Преди Съединени американски щати бяха фар на демокрацията, а в този момент изнасят десни протести в други демократични страни, счита Роланд Перис - някогашен външнополитически консултант на Трюдо, който преподава интернационалните връзки в Университет ва Отава.

Колкото по-лошо става в Съединени американски щати, толкоз по-опасно ще е в Канада, предвижда Перис, представен от Ройтерс. Той назовава митинга в Отава " сигнал за пробуждане ".

Докато акцията в Отава продължаваше, опозиционните канадски консерватори, които поддържаха водачите, смъкнаха с избор на съмнение водача си Ерин О`Тул и това е белег за смяна в политическия пейзаж, считат анализатори. Според тях О`Тул ненапълно стана жертва на незадоволително безапелационното припознаване на митинга.



Същевременно, депутатът либерал от Квебек Джоуъл Лайтбаунд, съпартиец на Трюдо, съобщи във вторник, че е обезпокоен от посоката, която държавното управление е решило да поеме в битката с пандемията, и настоя за " по-обединяващ ", а не " разделящ " метод, отбелязва Франс прес.

Но в случай че сегашната обстановка в Отава, определяна към този момент като безредна, продължи, тя " може да прерасне в политическа рецесия ", предсказва пред Агенция Франс Прес Фредерик Бойли - политолог от Университета в Албърта.

Доскоро канадската политика не беше по този начин поляризирана като тази в Съединени американски щати и този вид митинг приляга повече на Съединени американски щати или Франция, да вземем за пример. Освен това, 80 на 100 от канадците са имунизирани, до момента в който в Съединени американски щати делът на ваксинираните е 64 на 100.

Вземайки мотив от " Конвоя на свободата ", Тръмп назова политиката на президента Джо Байдън за битка с пандемията " смехотворна " и изрази вяра американските водачи да се съберат във Вашингтон по образеца на сътрудниците си в Отава.

За момента, съгласно 59-годишния стачкуващ и водач Джон Ламбърт, интервюиран от Агенция Франс Прес, " политиците не знаят какво да вършат с нас. Но това, което би трябвало да свършат, е да се вразумят. От тях зависи да го създадат ".

А Тамара Лич, организаторка на митинга, сподели в ЮТюб, че стачкуващите се пробват да стартират договаряния с политиците, " с цел да може да се придвижим напред ". Според Лич,

коронавирус рестриктивните мерки би трябвало да бъдат анулирани, наложителните имунизации - също, а правата и свободите на канадците да бъдат възобновени.

Политологът Бойли счита, че Трюдо също има виновност, тъй като по време на последната си предизборна акция е политизирал имунизирането, а в този момент прекомерно остро е омаловажил представителността на митинга.

Освен това, допитванията демонстрират, че въпреки че единствено дребна част от канадците не са имунизирани, митингът на водачите се поддържа от 32 на 100 от сънародниците им, което е много по-голям дял от популацията, отбелязва Агенция Франс Прес.

По данни на канадското държавно управление, близо 90 % от самите тираджии са изцяло имунизирани и могат умерено да минават границата със Съединени американски щати, тъй че правото им на труд не е нарушено.

Не съм склонен нито с метода на деяние на Трюдо, нито с диктатурата, безапелационен е пред Агенция Франс Прес 46-годишният водач Мартен Дефорж, пристигнал от северната част на Квебек.

В понеделник в епицентъра на митинга атмосферата беше празнична, свидетелства американският в. " Ню Йорк таймс ", а желязната ограда към Народното събрание беше окичена с спонтанни лозунги като: " За страхливците свободата постоянно е екстремистка ". Вестникът цитира и 64-годишната Родика Стрическу от Онтарио. Тя емигрирала от Румъния след рухването на Съюз на съветските социалистически републики.

" Избягах от комунизма, с цел да дойда тук. Не желая тук да настъпи същата обстановка ", споделя дамата, която е имунизирана и работи в старешки дом.

На изключително парламентарно съвещание в понеделник вечерта Трюдо призна, че водачите имат право да изразят загрижеността си, само че жителите на Отава не заслужават да бъдат унизени от тях.

Високопоставен член на канадското държавно управление обаче съобщи ден по-рано, че лекотата, с която конвоят е блокирал региона към Народното събрание и привидното изтощение на полицията съставляват " национално оскърбление ". Още в неделя кметът на Отава Джим Уотсън призна по локално радио, че ситуацията е напълно отвън надзор и протестиращите командват парада, съобщи Ройтерс. Това наложи и оповестяването на изключително състояние за справяне с блокадата.

Само че обсада към този момент има по два от граничните пунктове със Съединени американски щати, както и към интернационалното летище в Отава.

Според очевидци палатковите лагери на стачкуващите наподобяват повече на лунапарк - с барбекюта, походни кухни, детски кътове с батут и даже преносими сауни. Имат си и " Хайд парк " - платформа на камион, от която приказват десни деятели, заменяни вечер от дисководещи.

Само за няколко дни онлайн платформа в Съединени американски щати събра за водачите 10 милиона канадски $, само че полицията иззе от стачкуващите 3000 тона дизелово гориво.

Джералд Бътс, някогашен консултант на премиера, написа в " Туитър ", че " за някои високопоставени американски политици национализъм значи да наемеш навалица, която да сложи столица на страна от Г-7 под блокада, съобщи Асошиейтед прес.

Още в понеделник кметът на Отава Уотсън прикани федералното държавно управление да назначи влиятелен човек за договарящ с " конвоя ".

Протестът обаче е мощно " инфектиран " и към този момент плъзна отвън границите на Канада - в Съединени американски щати, във Франция, където го подеха " жълтите жилетки ", даже в столицата на Нова Зеландия, а може би в понеделник ще се трансферира и в Брюксел.

Окупацията на Отава е образец за невиждана съгласуваност сред антиваксъри и антиправителствени организации и деятели, ентусиазирала сродни души по целия сват, разяснява английският в. " Гардиън ".

Блокираната канадска столица показва, че изцяло допустимо и няколко хиляди решителни стачкуващи да надделеят над органите на реда в демократична страна и да поемат надзор над огромен гадина с задоволително транспортни средства и съгласуваност. А това в действителност би трябвало да бъде сигнал за пробуждане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР