В края на Виетнамската война американците решават да използват над

...
В края на Виетнамската война американците решават да използват над
Коментари Харесай

Според разсекретени документи слънчева буря е взривила мини по време на Виетнамската война

В края на Виетнамската война американците вземат решение да употребяват над 2000 мини DST, с цел да „ спрат влакове, камиони и други сухопътни транспортни средства “. На 4 август обаче, до момента в който прелита над минното поле, военновъздушен водач от Съединени американски щати вижда дузини случайни и необясними детонации в границите на 30 секунди. Военните вземат решение да проверяват случая и през днешния ден разкрити документи от оня интервал демонстрират, че зад този тайнствен феномен най-вероятно се крият „ извънземни сили “.

В отчета, дълъг цели 143 страници, откриваме няколко абзаца, които разказват някои от „ по-необичайните страни “ на интервенция Хайфонг, в това число преждевременната експлозия на мините DST. Днес научаваме на какво се дължи тя. През август 1972 година астрономите регистрират мощна слънчева интензивност в района MR 11976 на нашата звезда. Поредицата от изригвания и облаците от заредени частици, движещи се със скоростта на светлината, провокират голям брой разстройства в магнитното поле на Земята и довеждат до краткотрайни спирания на електрозахранването по целия свят. Заложените от американските военни мини са създадени по този начин, че да откликват на магнитни промени, каквито тази слънчева стихия е провокирала. Съответно съгласно отчета те най-вероятно са се взривили точно поради въпросните изгризвания.  

Слънчевите стихии съставляват вариации в магнитното поле, които могат да повлияят на електрозахранването тук на Земята. Техният интензитет се мери в нанотесла (nT) – колкото по-ниска е отрицателната стойност, толкоз по-силна е бурята. Така да вземем за пример през 2015 година бурята в деня на Свети Патрик доближава до -222 nT, до момента в който през 2003 година така наречен „ Хелоуин стихия “ реализира цели -383 nT. В резултат на това ние, земляните, от време на време виждаме северни сияния. Нито една от тези стихии обаче не е взривявала сухопътни мини (поне доколкото ни е известно). Защо тогава слънчевата стихия от август 1972 година, чиято мощност е била едвам -125 nT, провокира толкоз огромни разстройства в магнитното поле, че довежда до детонацията на дузина мини?

Учени спекулират, че по-ранните изригвания евентуално са разчистили пътя на това съответно, което е достигнало до Земята два пъти по-бързо от нормално. В своя теоретичен труд те назовават августовското събитие „ стихия от клас Карингтън “, като по този метод вършат отпратка към мощната слънчева стихия от 1859 година На 1 септември 1859 година Слънцето прави коронално изхвърляне с такава мощ, че то доближава Земята единствено за 18 часа, въпреки че нормално това става за 3- 4 дни. В резултат връхлетялата Земята магнитна стихия провокира отвод на телеграфните системи по цяла Европа и Северна Америка. По целия свят, дори и на Карибските острови, се следят полярни сияния.

Смята се, че сходно изригване през днешния ден ще нанесе съществени вреди по електрическите вериги на Земята и ще докара до всеобщи прекъсвания на тока.

Източник: iflscience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР