В края на този месец Великобритания трябва да напусне Европейския

...
В края на този месец Великобритания трябва да напусне Европейския
Коментари Харесай

Остана месец до Брекзит и бъркотията не намалява - какво предстои

В края на този месец Англия би трябвало да напусне Европейския съюз - със договорка или не. Парламентът задължи премиера Борис Джонсън във втория случай да изиска следващо удължение на периода до 31 януари, само че той и министрите му не престават да упорстват, че Брекзит ще има непременно в нощта на Хелоуин и евентуално търси способи да заобиколи нареждането на депутатите.

Какво може да се случи в идващите четири седмици?

Какъв е формалният график (засега)

В среднощ централноевропейско време на 31 октомври всичко завършва, в случай че до тогава Джонсън не контракти нова договорка с останалите 27 в Европейски Съюз и тя бъде разисквана и утвърдена от Народното събрание в Лондон. Засега министър председателят продължава да приказва (но публично е сторено прекомерно малко) за нови хрумвания. Той не е посещавал Брюксел, откогато наследи Тереза Мей и не възнамерява да го направи преди 17 октомври, когато е последното преди Брекзит двудневно съвещание на Европейския съвет.

Съгласно така наречен Закон " Бен ", в случай че до края на този съвет на 18 октомври Джонсън не реализира допустим компромис, той е задължен да изиска удължение на периода най-малко до 31 януари 2020 година

Какви са възможностите за договорка на Европейския съвет

Възможно е пред опасността от сериозен безпорядък при Брекзит без договорка да се реализира някакъв компромис от двете страни. Но възможностите не наподобяват изключително огромни. У дома Джонсън ще се нуждае за прокарването на ново съглашение в Народното събрание от гласовете на депутати, които изгони от партията и парламентарната група плюс няколко техни сътрудници от средите на опозиционните лейбъристи. Но страстите в Камарата на общините са толкоз нажежени, че не се вижда мотив за оптимизъм.

Ще приложи ли министър председателят Закона " Бен "

Джонсън непрестанно декларира, че ще приложи признатия закон, само че също по този начин,че няма да търси удължение на периода за Брекзит. Това несъгласие кара мнозина да подозират, че той търси метод да се измъкне от задължението.

Един от разновидностите - на доктрина, само че съвсем необикновено да се осъществя на процедура - е прибягване до витиевата процедура, известна като " заповед на съвета ". Това е декрет на държавното управление, който не включва ангажимент от кралицата, и с него може да се суспендира закона " Бен " до дата след 31 октомври. Но също по този начин тази мярка наподобява нарушава на правилото за суверенни пълномощия на Народното събрание.

Други показват закон от 2004 година, според който държавното управление може в обстановка на национална рецесия да разгласи изключително състояние и за лимитирано време да употребява специфични пълномощия. В медиите се повдигат въпроси допустимо ли е Джонсън да употребява този закон, с цел да пренебрегне закона " Бен " или да провокира предварителни избори, за което ще разпусне Народното събрание. Но министър председателят мъчно ще обоснове, че Брекзит е основал някаква пагубна обстановка, изискваща оповестяване на изключително състояние.

Доминик Грийв, един от изгонените 21 консерватори, съобщи в понеделник, че в случай че Джонсън не реализира договорка до 19 октомври и не извърши закона " Бен ", Елизабет II би трябвало да го в профил от поста. " Той ще бъде заставен от правосъдно решение - в случай че би трябвало и от най-висшия съд на страната - да напише и изпрати писмото до Брюксел с искане за отсрочване. Ако все пак не го направи, кралицата може да го уволни ", изясни той пред Sky News.

Второ писмо

Още един от обсъжданите разновидности е дали Джонсън би могъл да извърши закона " Бен " и да напише на останалите 27 страни от Европейски Съюз, че желае удължение на периода (законът даже е показал категорично какво тъкмо би трябвало да е написано в това писмо), само че също по този начин да добави второ писмо. В него да се изяснява, че държавното управление в действителност не желае нов период. Юристи изясняват, че това е допустимо, само че би нарушило задачата на закона и би имало съществени правни проблеми за Джонсън.

Оставка или уволняване на Джонсън

Премиерът може да подаде оставка, с цел да не изиска удължение на периода. Така ще се трансформира в самобитен Брекзит страдалец за идни избори. Но по този начин освен рискува да влезе в пандиза, само че и ще отвори вратата на " Даунинг стрийт " 10 за водача на опозицията Джеръми Корбин. Перспективата водачът на лейбъристите да стане министър председател не подхожда на мнозина от парламентарната съпротива и до момента в който договарят за вероятно държавно управление на националното единение името му е една от главните спънки за съглашение по този въпрос.

Джонсън, който към този момент не управлява болшинството в Народното събрание, би могло да бъде отхвърлен и с избор на съмнение, само че депутатите желаят преди да създадат този ход, да са изцяло уверени, че на 31 октомври няма да има Брекзит без договорка.

А може ли страната да се върне в Европейски Съюз след 31 октомври

Дори Джонсън да реализира своето, ново държавно управление с различен министър председател към момента може да поправи вредите като в първите дни на ноември бързо се контракти с Европейски Съюз за удължение или даже да отдръпна уведомлението по член 50 от Договора за Европейски Съюз, с което страната изиска да напусне съюза. Така най-малко счита проф. Мадс Анденас, някогашен шеф на Британския институт за интернационално право. Според него надали някоя от договарящите за Брекзит в Лондон или Брюксел би оспорвал такова дейности пред Съда на Европейския съюз.

Още правни лабиринти

Ситуацията се усложнява от процедури и " малки врати ", които може да бъдат употребявани в идващите седмици. Законът " Бен ", да вземем за пример, е подобен, че в случай че договорка за Брекзит бъде утвърдена от Народното събрание на или преди 19 октомври, Джонсън към този момент не е длъжен да изиска удължение на периода за бракоразвод с Европейски Съюз.

Освен това до 31 октомври би трябвало Народното събрание в Лондон да утвърди съглашението за отдръпване на страната от Европейски Съюз. Ако това решение, както и други, нужни за обикновено овакантяване, бъдат блокирани след 19 октомври, Англия по този начин или другояче попада в обстановка на Брекзит без съглашение.

Решението на Европейски Съюз да удължи още един път периода за Брекзит може - най-малко съгласно някои депутати - да бъде саботирано от вътрешната страна, в това число със опасност, че и да има отсрочване, до момента в който то трае държавното управление ще постанова несъгласие на основни решения в Европейски Съюз. Според тях Англия като (все още) член на Европейски Съюз би могла да гласоподава срещу личното си искане. На доктрина Джонсън може да помоли някоя друга страна от останалите 27 - да вземем за пример евроскептичната Унгария - да не утвърди удължаването на периода.

Дори Джонсън да приложи закона " Бен " и да изиска отсрочване на Брекзит, различен закон - European Union Withdrawal Act, дефинира, че напускането на Европейски Съюз би трябвало да стане на 31 октомври. В момента не е ясно кой от двата закона има господство. Правителството споделя, че ще приложи " закона ", без да прецизира кой от двата и в последна сметка да разгласи, че просто извършва втория.

Противници на Брекзит подадоха в съд в Шотландия искане, което да задължи премиера да удължи периода за Брекзит и въпросът може бързо да стигне до Върховния съд в Лондон в средата на октомври. Според основателите при триумф отлагането на Брекзит може да бъде поискано от съда (от името на премиера), а не от държавното управление.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (726)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР