В края на тази седмица, след 20 години под властта

...
В края на тази седмица, след 20 години под властта
Коментари Харесай

Скандали и обвинения преди балотажа в Галиче

В края на тази седмица, след 20 години под властта на Ценко Чоков, Галиче ще има нов кмет. Между първия тур и идния балотаж, на който ще се явят претенденти, подкрепени надлежно от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, се появи информация за избирателен туризъм и нередности.

„ Когато страната реши, се вижда, че може”, разяснява журналистът Миролюба Бенатова в NOVA. „ Въпросът в този момент е, дали този модел – Чоков, си е отишъл или ще продължи под друга форма”.

Чоков на независимост, върна се в Галиче

Страх в Галиче след свободата за Чоков

Съдът реши за Ценко Чоков: „ домакински арест”

„ Мисля, че е доста комфортно Ценко Чоков да бъде нарицателно име”, уточни Бенатова. „ Наблюдавайки модела знаем, че няма безконечни другари, има безконечни ползи. Хора, които са били упрекнати като част от неговата незаконна група внезапно се оказва, че не са част от нея”.

„ За мен локалните избори са били постоянно доста по-интересни от националните, тъй като тогава се вижда по какъв начин на локално равнище нито една от националните обединения няма значение”, счита Бенатова. „ На локално равнище излиза наяве, че партиите са като опаковки или етикети, а нещата се вземат решение по напълно различен начин”.

Сега в битката за кметското място остават двама – претендентът, подсилен от ГЕРБ – Страхил Стоянов, и номинираният от Българска социалистическа партия Веселин Тушинов. На първият тур от вота предходната седмица Тушинов завоюва 388 гласа, а Стоянов получи 369.

„ Страхил Стоянов е патерица на Ценко Чоков”, споделя Тушинов. И добавя, че съперникът му е един от най-пламенните бранители на някогашния кмет. Той упреква съперника си за това, че по време на изборите предходната неделя са дали своят вот хора от прилежащи села, с фиктивни адресни регистрации в Галиче.

При инспекция на NOVA в локалната изборна комисия служителката първо декларира, че е в обедна отмора, а по-късно изненадващо се оказва, че е излязла в отпуск.

Само през последната година популацията на Галиче се е нараснало с 230 души с право на глас. Това евентуално се дължи на въведеното в новия Изборен кодекс условие за 6-месечна уседналост.

От своя страна претендентът на ГЕРБ Стоянов отхвърля обвиняванията и акцентира, че в никакъв случай не е давал публично показания по делото против Чоков.

Движение за права и свободи не е издигнала своя кандидатура. Местните структури на придвижването застават зад претендента на ГЕРБ.

Седмица преди първия тур на изборите в Галиче асфалтират улицата, която води до джамията. Бюджетът за ремонтните действия бил избран още предходната година.

И двамата кандидат-кметове дават обещание да създадат още усъвършенствания в Галиче, да поддържат чистотата и реда.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР