В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на

...
В края на Светлата седмица православните християни честват паметта на
Коментари Харесай

Православните отбелязват Томина неделя


В края на Светлата седмица православните християни празнуват паметта на един от дванайсетте Христови възпитаници - Свети деятел Тома, напомня БНР. Този ден носи още името Томина неделя.

Ученикът, прочут с прозвището Тома Неверни, не повярвал на описа за появяването на Спасителя измежду десетте апостоли и изискал изрично доказателство. Апостолите потърсили причини, с цел да обосноват вярата си, а Христос им дал доказателства - в продължение на 40 дни след своето Възкресение той общувал със своите възпитаници, явявал се неведнъж и на разнообразни места.

На Томина неделя, църквата ни напомня евангелската история за неверието на деятел Тома, който изискал да получи същото удостоверение и декларирал, че няма да повярва на вестта за Христовото Възкресение, до момента в който не види с очите си Спасителя и не се допре до неговите рани.

Когато учениците още веднъж са събрали на осмия ден след Възкресение, Христос се явил внезапно измежду тях и посочил на Тома ръцете Си, пронизани от гвоздеите на кръста, и раната под ребрата, нанесена от копието на римския боец и се обърнал към апостола с апела „ да не бъде безверен, а набожен “.

Докосвайки се до възкръсналия Иисус, деятел Тома самичък възкръснал духовно и се отърсил вечно от подозренията и заблудите, с цел да извърши с непоклатима увереност божествената задача на своя Учител. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР