В края на студените месеци много хора разполагат с купчини

...
В края на студените месеци много хора разполагат с купчини
Коментари Харесай

За какво можем да ползваме пепелта от камината


В края на студените месеци доста хора разполагат с купчини и кофи цялостни с пепел от камината, които не знаят по какъв начин да употребяват и постоянно просто изхвърлят в контейнерите.

Същата тази пепел може да се окаже много скъпа за тези от нас, които поддържат градина в двора си, и имат афинитет към потреблението на естествени материали в семейството си.

Сапун
 Снимка 419480

Пепелта от камината може да бъде превърната в сапун, в случай че успеем да си набавим и малко животинска мехлем. Пепелта се смесва и накисва с вода и сол, след което се вари до втвърдяване в микс с мазнините и се оставя да изстине. Това е и един от най-древните способи за подготвяне на сапун.

Дезодорант за животни

Останките от огън могат да бъдат употребени и за унищожаване на упорити и неприятни миризми от домашни любимци. За да реализираме това, е нужно да натъркаме козината на животното с пепел и да повторим и потретим, до момента в който миризмите не изчезнат.

Приложение в градината

Пепелта е добър способ за справяне с голите охлюви. Всичко, което би трябвало да създадем е да разпръснем тъничък пласт пепел из градината, където животните нормално минават.
 Снимка 419482

Останките от дървета съдържат високо равнище на калций, което ги прави подобаваща тор за домати. Половин чаена чаша пепел до всеки филиз е добър метод да подхраним растенията си по натурален метод.

Компостиране

Ако сме решили да компостираме питателните си боклуци, умерено количество пепел, добавено към компоста, форсира процеса на разпад на органичните остатъци и покачва
 Снимка 419483

хранителната стойност на компоста. Ако обаче прибавим прекалено много пепел, е допустимо да възпрепятстваме естествените процеси на разпад и да навредим на организмите в компоста.

Полиране на сребро

Гъста примес от пепел и вода е един от най-хубавите способи за гланциране на сребърни аксесоари и посуда. Нанасяме сместа с твърда гъбичка леко и отмерено, и търкаме, без да натискаме, до момента в който металът заблести.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР