В края на септември приключи и търговото предложение от Юрий

...
В края на септември приключи и търговото предложение от Юрий
Коментари Харесай

Търгово предложение за мениджърско спокойствие

В края на септември завърши и търговото предложение от Юрий Ангелов Ангелов за закупуване на 131 806 броя акции, или 8.61% от капитала на "Велина " АД, Велинград, от останалите акционери на сдружението. Предложената цена за една акция бе 2.82 лв.. Търговият предложител дружно със Светослав Ангелов Ангелов контролираше 91.39% от сдружението. "Велина " АД ръководи "Велина Спа Хотел " във Велинград, директно до парк Клептуза.

Търговият предложител беше декларирал, че щом са налице законови условия за това, той има намерение да изиска отписването на "Велина " АД от регистъра на обществените сдружения, воден от Комисията за финансов контрол.

При провеждането на това търгово предложение вложителите бяха сюрпризирани още веднъж - и то бе върнато от КФН, и поправено, само че цената не бе изменена. Досега нормално след всяка доработка на документите имаше и промяна на търговата цена, и то нагоре.

В началото на октомври обаче пристигна новината, че пловдивската компания "Томов Девелопмент " ЕООД е изкупила 93.99% от капитала на "Велина " АД. Продавачи са огромните акционери - Юрий Ангелов Ангелов (с дял от 48.46%) и Светослав Юрий Ангелов (с 45.10%). Сделките са били подписани на 30 септември и 2 октомври при цени от 8.35 лева до 8.4 лева за акция. Така двамата са продали общо 93.62%, за което са получили сумата от 11 977 048 лв..

Последната договорка с акциите на "Велина " АД досега бе на 18 юни при цена единствено от 2.78 лева за акция.
Тъй като през октомври е имало и други сделки с тези бумаги делът на "Томов Девелопмент " ЕООД към този момент е повишен до 94.55% от капитала. А по закон това значи, че новият притежател би трябвало да насочи търгово предложение или да продаде част от акциите си. Едноличен притежател на "Томов Девелопмент " ЕООД е Христо Томов Томов.

"Велина " АД регистрира нарастване на консолидираната загуба до 87 хиляди лева за първото полугодие при минус 82 хиляди лева за същия интервал на предходната година. Приходите сдружението също намалели.

Софийският производител на фуражи "Вианд " ЕАД е изготвил поправено търгово предложение в съответстве с напътствията на Комисията за финансов контрол за закупуване на 83 796 акции от капитала от останалите акционери на "Свинекомплекс Николово " АД, с. Николово, община Русе.

Припомняме, че офертата на мажоритарния притежател бе спряна в средата на септември от регулатора, който издаде краткотрайна възбрана за публикуването й.

Публичното сдружение, което бе измежду първите по-големи производители от сектора, потърпевши от африканската чума по свинете, през август разгласи, че има нов мажоритарен притежател. Софийският производител на фуражи "Вианд " ЕАД след поредност покупко-продажби усили дяловото му присъединяване до 97.60% от книжата с право на глас.

А при покупката на подобен пакет акции, компанията беше задължена по закон в период от 14 дни да направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции. След окрупняването на пакета, в този момент обект на търговото предложение са останалите 83 796 броя, или 2.4% от капитала. "Вианд " предлага да изкупи останалите акции по 0.93 лева, колкото компанията е платила при покупката на мажоритарния пакет. По закон предлаганата цена не може да е по-ниска от приблизително претеглената пазарна цена за последните шест месеца, само че през този интервал не е имало сделки на тези акции. За тази покупка новият притежател би трябвало да заплати към 1.13 млн. лв..

След приключване на периода за приемане на търговото предложение "Свинекомплекс Николово " АД може да престане да бъде обществено сдружение, даже и да не е изпълнено изискването на член 119, ал.1, т., от Закона за обществено предложение на скъпи бумаги. От "Вианд " ЕАД са оповестили, че имат намерение да изискат отписването на компанията от регистъра на Комисията за финансов контрол.

Регулаторът още не е взел отношение по плана на поправеното търгово предложение на "Вианд " ЕАД.

Новият притежател ще резервира предмета на активност, като тактиката му в идващите три години планува генериране на доходи от главните активи на сдружението и погосяване на насъбраните отговорности. Планира се възобновяване на производството в свинекомплекса, увеличение на броя на животните в групата за угояване, както и да се възстановят изгубените пазари, фирмени магазини на територията на Русе и покрайнината.

Финансирането на компанията ще се прави от осъществената облага от активността и при нужда от заемни средства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР